Facebook hozzászólás
601

Festményt adnak dinnyéért, libáért – Jó csere, nem?

Rendkívüli kezdeményezést indít júliusban Magyarországon Antje Schiffers berlini képzőművész és Erdődi Katalin kurátor. A tervek szerint három gazdával töltenek egy-hetet, és a német alkotó ezalatt egy-egy tájképet fest nekik a gazdaságukról. Cserébe arra kéri vendéglátóit, hogy meséljenek, illetve forgassanak egy kisfilmet a mindennapos munkájukról és életükről.

Antje Schiffers berlini képzőművész és Erdődi Katalin kurátor idén nyáron és ősszel három gazdával tervez szorosabb együttműködést, akik Magyarország különböző pontjain és a mezőgazdaság más-más területein dolgoznak. Júliusban a magyar dinnye fővárosaként is ismert Medgyesegyháza közelében, a békési Nagykamaráson egy dinnyetermelőnél, illetve a Hajdú-Bihar megyei Körösszegapátiban egy libatenyésztő gazdasszonynál töltenek egy-egy hetet. A művész-kurátor páros választása nem véletlenül esett erre a két ágazatra. Igyekeztek olyan területekre koncentrálni, amelyek nemcsak szimbolikusak a hazai mezőgazdaság szempontjából, de sok kérdést is felvetnek. A libatenyésztőket az elmúlt években az állatvédőkkel kialakult állóháború, valamint a madárinfluenza viselte meg, a dinnyetermelőket pedig a kedvezőtlen piaci viszonyok és az időjárás teszik próbára. A harmadik gazdát még keresik, a tervek szerint ősszel egy másik országrészben és egy újabb ágazatban folytatódik a projekt.

Antje Schiffers berlini képzőművész Fotó: Erdődi Katalin
Antje Schiffers berlini képzőművész Fotó: Erdődi Katalin

A „Szeretek gazda lenni, az is szeretnék maradni” című kezdeményezés alapja tulajdonképpen egy csereüzlet: az egyhetes együttműködések alatt Antje Schiffers egy-egy olajfestményt fest vendéglátóinak, míg a gazdák rövid videókat készítenek magukról és a munkájukról. Az ezekből összevágott „gazdafilmek” a gazdák szemszögéből igyekeznek megragadni az elmúlt évek, évtizedek változásait: ki hogyan élte meg a rendszerváltást vagy az uniós csatlakozást, hogyan hatottak ezek a fordulatok a mindennapos munkájukra, életükre, milyen kihívásokat és lehetőségeket jelentettek?

Körösszegapáti kislibák Fotó: Erdődi Katalin
Körösszegapáti kislibák Fotó: Erdődi Katalin

Az alkotók novemberben visszatérnek a gazdák falvaiba, és a helyi közösség számára „Gazdafilmek éjszakája” címmel filmpremiert tartanak. A három Magyarországon készült film mellett más országokban dolgozó gazdák filmjeiből is válogatnak, amelyeket Antje Schiffers 2000 óta készített több mint tíz európai és afrikai ország, így Hollandia, Wales, Anglia, Macedónia, Románia, Spanyolország, Svájc, Németország, Ausztria és Dél-Afrika gazdáival. A magyar filmeket és a festményeket 2018. januárjában a budapesti Ludwig Múzeumban a nemzetközi CAPP program eredményeit összefoglaló kiállításon is bemutatják.

Nagykamarási dinnyerakodás Fotó: Erdődi Katalin
Nagykamarási dinnyerakodás Fotó: Erdődi Katalin
Bűnbak képek – az egymásra mutogatás művészete
Bűnbak képek című kiállítás július elején a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban. A brit Gilbert & George művészpáros alkotásai az egymásra mutogatás mechanizmusára világítanak rá, megjelenítve a kortárs technologizált, multikulturális és sokhitű urbánus társadalom félelmeit és jellemvonásait is.

Antje Schiffers egy német faluban, Heiligendorfban nőtt fel, Erdődi Katalint pedig nagyszülei révén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szamosangyaloshoz fűzik családi kötelékek, így a „Szeretek gazda lenni, az is szeretnék maradni” című kezdeményezés mindkettőjük személyes tapasztalataiból és élettörténetéből is táplálkozik.

Kortárs Művészeti Múzeum nemzetközi CAPP projektjének részeként valósul meg, amely a közösségi együttműködésen alapuló művészeti munkákat támogatja. A filmeket és a festményeket a közreműködő gazdák falvaiban, valamint jövő januárban Budapesten, a CAPP eredményeit összefoglaló kiállításon is bemutatják.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!