Facebook hozzászólás
591

ILYEN SEM VOLT MÉG A TRAFÓBAN!

Feszültség alatt

Close Reading minifesztivált rendeznek a Trafóban szeptember 26-27-28-án. Három külföldi monodráma fontos közéleti, gazdasági és politikai kérdésekre hívja fel a figyelmet. A lecture-performansz előadások után beszélgethetünk az alkotókkal, a Trafó Galéria pedig olvasókört indít.

Három este, háromszor egy szereplő a színpadon. Mikro-történetek három kontinensről, amelyek világszerte aktuális problémákkal foglalkoznak. Milyen hatással van emberi kapcsolatainkra a digitális világ? Meddig vagyunk képesek nyomás alatt létezni? Van-e felelősségünk a klímakatasztrófában? Hogyan hat egy több száz éves szimbólum a mai társadalomra? Mit tehet a színház, és van-e értelme feldolgozni ezeket a történeteket a színpadon?

Rizsfőző, Kép: Trafó
Kép: Trafó

A Trafó színházi sorozata szeptember 26-án a Cuckoo című előadással kezdődik. A humorral átitatott történet Dél-Korea elmúlt 20 évéről szól Jaha Koo performansz művész és három beszélő rizsfőző előadásában. Középpontjában a politika és a történelem által átitatott tragikus történetek állnak, de a személyességnek köszönhetően sokat megtudhatunk a koreai fiatalok körében magas munkanélküliségről, az elmagányosodásról és a társadalmi nyomásról is. Az előadás a Koreai Kulturális Központ támogatásával érkezik Budapestre.

Színház 2, Kép: Trafó
Kép: Trafó

A szeptember 27-i Bányásztörténetek (Mining Stories) című dokumentum-színházi előadás egy brazil bányászváros néhány éve történt katasztrófájával foglalkozik. A tragikus történetre mindenki másképp emlékszik, és mindenkinek megvan a saját igazsága. De vannak-e felelősök, és mi lesz azokkal, akik elveszítik a családtagjaikat, az otthonukat? A belga produkció személyes indíttatásból született meg – előadója, Silke Huysmans Brazíliában nőtt fel –, problémafelvetése azonban globális érintettségű. Nem véletlen jut eszünkbe a magyarországi vörösiszap-katasztrófa vagy az amazonasi esőerdők.

Színházi előadás, Kép: Trafó
Kép: Trafó

Szeptember 28-án a német Oliver Zahn és a Hauptaktion esszé-performansza zárja a sorozatot. A helyzet kinyújtott karral (Situation with Outstretched Arm) a (művészet)történet egyik beszennyezett gesztusáról szól,  az ún. római köszöntésről, olimpiai köszöntésről, Bellamy-köszöntésről, Hitler-köszöntésről. Bemutatja a karlendítés kultúrtörténetét és politikai karrierjét, de reflektál a hatalom és a színpadi adaptáció kapcsolatára és a test koreográfiai fegyelmezésére is. 2014-es premierjét a közönség várható reakcióira hivatkozva visszamondták, később egy új helyszínen mutatták be, és azóta is sikerrel turnézik.

Tudod-e, mi történt Vegasban?





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!