Facebook hozzászólás
470

A magyar kultúra napja

Film készült a Himnuszról

A Himnusz regényes története címmel készített dokumentumfilmet a Budapesti Filharmóniai Társaság és az Erkel Ferenc Társaság. A történelmi tényeken túl, számos érdekes történetet, sőt pletykát is megtudhatunk a vers keletkezésének idejéből.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Később Erkel Ferenc zenéjével vált teljessé kultúránk egyik alapköve.

Kölcsey Ferenc Fotó: Pinterest
Kölcsey Ferenc Fotó: Pinterest

A 30 perces dokumentumfilm animációk, videóbejátszások segítségével tárja a közönség elé a Himnusz történetét, számos érdekességgel, néhol szórakoztató epizódokkal tarkítva.

Tóth László, a Budapesti Filharmóniai Társaság elnöke elmondta: Erkel Ferenc alapította a társaságot, amelynek 1853-ban volt az első koncertje a Nemzeti Múzeumban. Mint fogalmazott, mindent meg szeretnének tenni, hogy Erkel Ferenc szellemi hagyatéka minél jobban beivódjon a magyar kultúrába. Ennek legjobb eszköze jelenleg a digitális világ – mondta, hozzátéve: a dokumentumfilm elkészítése mellett létrehozták a www.magyarhimnusz.hu weboldalt, ahol minden megtalálható, amit a Himnuszról tudni érdemes. Az új weboldalon többek között a film is megtekinthető itt, és egy idővonal segítségével, képekkel illusztrálva követhető nyomon a Himnusz keletkezésének története napjainkig.
Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője, zenész immár két éve foglalkozik a témával, de mindig újabb felfedezésre váró részletekre derül fény. „Sokat tudunk, sok mindent elmesélünk a filmben, de ez még mindig csak a jéghegy csúcsa” – jegyezte meg.

A Himnusz regényes története című dokumentumfilmben Juhász Anna irodalmárral beszélget a vers és a zene kapcsolatáról. A produkcióból kiderül, hogy Erkel miért vett részt a pályázaton, és az is, hogy a korszak irodalmárainak és muzsikusainak miért volt fontos, hogy egy Himnusz-pályázat is szülessen a Szózat után. Számos történettel, pletykával, legendával ismertetik meg az érdeklődőket.

Juhász Anna és Becze Szilvia Fotó: www.magyarhimnusz.hu
Juhász Anna és Becze Szilvia Fotó: www.magyarhimnusz.hu

A Himnusz megzenésítésére 1844-ben kiírt pályázatra 13 pályaművet adtak be. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarával rögzítették a fennmaradt pályaműveket, amelyek a weboldalon meghallgathatók a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának előadásában, de meghallgatható Erkel Ferenc eredeti verziója is. Most Dohnányi Ernő áthangszerelt verziója a legismertebb, a filmben a legfontosabb különbségeket is megmutatják Erkel eredeti koncepciója és Dohnányi változata között.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

GASZTRO

KUL-TOUR

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!