Facebook hozzászólás
193

Filmvászon és képernyő: mit szeret nézni a magyar?

Nem tarolnak az újabbnál újabb filmek, még mindig szeretik a klasszikusokat a magyar tévénézők. Rajzfilmből is Tomot és Jerryt szeretjük leginkább, magyar színészből pedig Rudolf Pétert és Oroszlán Szonját.

Még mindig a Gyűrű históriája az egyik kedvenc – Kép: lordoftherings.net

A magyar közönség filmes ízlése elég vegyes képet mutat – derül ki a FilmBox felméréséből. Egyes kategóriákban, úgy tűnik, az új felülírja a régit, máshol viszont a klasszikusok a mai napig legyőzhetetlenek.

A Gyűrűk ura abszolút tarolt: a megkérdezettek több mint 32 százaléka voksolt rá, második helyen a varázslófiú, Harry Potter végzett közel 20 százalékkal, a harmadik pedig a Forrest Gump lett, több mint 12 százalékkal. Őket követi a Keresztapa, a Mátrix és a Twilight (7–10%), kissé lemaradva a Remény rabjai (5,8), majd egy régi klasszikus, az Elfújta a szél (3,4).

A magyar filmek közül a több mint 40 százalékkal abszolút favorit Üvegtigrist jócskán lemaradva követi a Valami Amerika (15) és az Argó (11,08). A sorban utánuk a Kontroll következik, majd egy régebbi alkotás, az Abigél, s nagyobb lemaradással a Meseautó és a Csinibaba.

Színészek kapcsán nem hirdethetünk elsöprő győzelmet, a listát Johnny Depp vezeti alig több mint 22 százalékkal, őt követi Leonardo Di Caprio (16,4) és Bud Spencer (14,27), majd Jim Carrey, Morgan Freeman, Sylvester Stallone, Anthony Hopkins és Sean Connery. A színésznőket illetően, úgy tűnik, nagyobb az egyetértés: a listát Angelina Jolie vezeti több mint 26 százalékkal, ám őt alig lemaradva követi Sandra Bullock több mint 25 százalékkal, a harmadik helyezés pedig Natalie Portmané, közel 15 százalékkal. Sigourney Weaver és Meryl Streep lecsúszott a dobogóról, a többiek pedig jócskán lemaradtak.

Könyvtoplista 2013
Fiktív világba csábító bestsellerek, elgondolkodtató belső utazások, új sztárszerzők és újrázó visszatérők. Ez jellemzi az elmúlt év könyves sikerlistáját.

A hazai színészek közül Rudolf Péter egyértelműen az első több mint 35 százalékkal, majd érkezik Csányi Sándor mintegy 20 százalékkal, s alig több mint 10 százalékkal Koltai Róbert. Őket eléggé lemaradva követi Kern András, Fenyő Iván és Szőke András. A női mezőnyben Oroszlán Szonjáé az abszolút elsőség, közel 30 százalékkal, őt Eszenyi Enikő követi mintegy 15 százalékkal, kevéssel lemaradva, közel 12 százalékkal pedig Udvaros Dorottyáé a dobogó harmadik foka. A lista Tompos Kátyával, Schell Judittal és Osvárt Andreával folytatódik.

Harry Potter ezt még megbánja!?
Harry Potter szülőanyja, Joanne K. Rowling elismerte, hogy súlyos hibát követett el, amikor a regényfolyam végén nem Hermione-nal boronálta össze főhősét. Bevallotta: személyes vágya öltött testet a rossz döntésben.

A megkérdezettek közel harmadának a kedvenc rendezője Steven Spielberg, aki ezzel megelőzte Quentin Tarantinót és James Cameront.

Úgy tűnik, hogy kedvenc nemzetközi rajzfilmünk az örök klasszikus Tom és Jerry (22,62%), amit egy frissebb darab, a Jégkorszak követ (19,6), a harmadik helyre pedig a zöld ogre, Shrek cammogott be (16,5). Az Oroszlánkirály tköveti az első magyar helyezett, régi ismerősünk, a Mézga család, több mint 11 százalékkal.

Zene terén a klasszikusok végeztek az élen: a Csillagok háborúja, a Keresztapa, a Rocky, majd a Dirty Dancing és a Titanic. A magyar sorozatok közül az abszolút elsőség a Barátok köztet illeti, a 80-as évek végén debütált Angyalbőrben került a második, a Jóban-rosszban pedig a harmadik helyre, a Szomszédok és a Família Kft. előtt.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!