Facebook hozzászólás

Fogadd köpenyem felét! Páratlan tisztelgés Szent Márton előtt

Páratlan régészeti kiállítás nyílt a Szent Márton-év keretében Pannonhalmán és Szombathelyen. A híres leleteket és számos aranytárgyat, köztük a Nagyszentmiklósi kincs egy darabját is felvonultató tárlat Szent Márton szülőföldjének, Pannóniának majd öt évszázadát mutatja be, betekintést enged a kereszténység e térségen belüli elterjedésébe. Ebben az összefoglaló formában most először tekintheti meg a nagyközönség a korszak nemzetközi jelentőségű kulturális és művészeti értékeit. 

Szent Márton ereklye, Kép: sajtóanyag
Szent Márton ereklye, Kép: sajtóanyag

A tárlat őszig látogatható a szombathelyi Iseum Savariensében és a Pannonhalmi Apátsági Múzeumban. A kiállítás számos egyedi, innovatív megoldással hozza közelebb a múlt tárgyait a látogatókhoz. A pannonhalmi bemutató egyik érdekessége, hogy a kor – szó szerint  – kézzel foghatóvá válik a látogatóknak: a legkülönlegesebb tárgyakat ugyanis kezükbe is vehetik a látogatók. Persze nem az eredetiket, hanem a 3D-s nyomtatóval készült replikájukat. A tárgyakat különleges biztonsági intézkedések mellett digitalizálták az installáláskor. Így akár a látássérülteknek is óriási élményt nyújt majd a kiállítás.

Mosdósi kék kancsó, Kép: sajtóanyag
Mosdósi kék kancsó, Kép: sajtóanyag

A családoknak kincskereső füzetet készítettek, melyben a játékos rejtvények mellett Szent Márton életének Sulpicius Severus által lejegyzett tettei képregényben is megjelennek, így ennek segítségével a fiatalabbak is közelebb kerülhetnek Szent Márton korának mindennapjaihoz.

Szent Mártont, az 1700 éve született világhírű szentünket, a római katonából lett tours-i püspököt ünnepli idén a Pannonhalmi Főapátság és Szombathely városa. Az emlékév kiemelt kiállításán páratlan nemzetközi kincsanyag gyűlt össze az egykori római provincia, Pannónia területéről. A kiállítás gazdag anyaga két múzeum összefogása révén, két korszakra bontva tárul a látogatók elé. A római katonából lett keresztény ember kettős identitása pontos lenyomata korának is: a kiállítás tárgyainak segítségével most először kaphatunk átfogó betekintést abba, hogyan terjedt el a kereszténység a római provincián belül.

A kiállítás szombathelyi része az Iseum Savariensében nyílt, ahol Szent Márton korának római gyökereitől kezdve
követhetjük nyomon Pannónia és Savaria történetét, míg a Pannonhalmi Apátsági Múzeumban Szent Márton, a
keresztény szerzetes és püspök kora, valamint az azt követő századok elevenednek meg.

Római sisak, Kép: sajtóanyag
Római sisak, Kép: sajtóanyag

A legkorábbi bemutatott tárgy a rendkívül jó állapotban megmaradt I. századi bronz Fortuna-szobor. A tárlat egyedülálló darabja – mely mind a magyar, mind pedig a külföldi leletanyagban igazi különlegességnek számít – az ún. mosdósi sírleletből származó kék korsó a IV. századból. A kiállítás legkorábbi keresztény emlékei közül kiemelkedő az aranyozott ezüst orrvédőlemez, melyen Krisztus-monogram látható. Igazi ritkaság az V. századból zármazó hun áldozati együttes, melynek különös jelentőségét az adja, hogy pannonhalmi lelet, s ráadásul egyedül ott került elő az aranyos íj teljes garnitúrája. Az egyik legpazarabb, Magyarországon előkerült késő római
lelet – nem mellesleg kvalitásban a Seuso-kincs méltó párja -, a Vadászjelenetes korsó szintén látható a Szent Márton és Pannónia kiállításon, csakúgy, mint a kora középkori Közép- és Kelet-Európa egyik legértékesebb lelete, az 1799-
ben napvilágot látott Nagyszentmiklósi kincs több darabja.

A tárlaton keresztül Márton korát hitelesen és mélységében ismerhetik meg a Szent kegyhelyeire zarándokló
érdeklődők. Szent Márton élete és személye a mai ember számára is követendő példa:

– Fontos, hogy megértsük, Márton a másokért élő szeretet példaképe – hangsúlyozza Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát. –

Bélyeg Szent Márton tiszteletére
Szent Márton születésének 1700. évfordulójára a Magyar Posta Zrt. alkalmi bélyeget bocsátott ki. A bélyegképen a Pannonhalmi Evangelistarium Szent Márton-ábrázolása, valamint a középkori kódexből vett szövegrészlet látható, amelyet aranyfólia tesz különlegessé. A répszleteket itt olvashatod!
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

A százéves fodrász története

A 102 éves Shitsui Hakoishi nyolcvanöt éve dolgozik fodrászként, és egyelőre nem tervezi, hogy nyugdíjba menne. A japán Idősek napja ünnepe alkalmából a kameráknak mesélte el élettörténetét.
1 / 211

OTTHON

Több tízmillió haramia élhet a lakásodban

Magyarországon több mint 2 millió ember szenved allergiás megbetegedésben, amelyek közül a poratka által okozott…

Ne a pénztárcád, a kreativitásod legyen menő!

Egy egész évnyi hajtás kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, semmire sincs szükségünk, csupán tartalmas együttlétre…
1 / 349

HÍREK

1 / 1 159

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!