Facebook hozzászólás

Friss rendelkezés segíti a lakásbérbeadást

Kedvezőbbé váltak nemrég a lakásbérbeadás adózási feltételei. Ezzel akár tovább növekedhet a kiadási célú lakásvásárlások száma, főleg az új lakások piacán, ahol Budapest frekventált részein most is átlagosan minden harmadik lakás e céllal kel el. Nagyon nem mindegy azonban, hogy hol és milyen ingatlanra esik a választás; nem minden lakással lehet elérni a vágyott hozamot.

Egy korábban igen ellentmondásosnak tartott jogszabály változott meg idén január elsejétől. A 2018 végéig hatályos szabályozás ugyanis a bérbeadó bevételeként értelmezett minden olyan rezsiköltséget, amelyet – miután elkérte a bérlőtől – a lakás tulajdonosa fizetett be a szolgáltatóknak.

Új lakások épülnek a XX. kerületben, Kép: László Márta
Új lakások épülnek a XX. kerületben, Kép: László Márta

Sokan értetlenkedhettek a rendelkezésen, hiszen a bérbeadó ezzel nem jutott valódi bevételhez, csupán elkérte bérlőjétől azt az összeget, amit később egy az egyben be is fizetett, mégis adóznia kellett utána. A jogszabályváltozással azonban a rezsiköltségek nagy része mentesült az adózás alól, persze nem az összes. Nem vonatkozik a könnyítés a közös költségre, a takarítási díjra, a közös képviselő díjazására, a biztosításra vagy egy felújítási alapba történő befizetésre.

Azoknak a bérbeadóknak csökken a módosítással az adóalapjuk, akik a víz, a villany, a gáz, a hideg- és a meleg víz, a távfűtés, az internet, valamint a telefon költségének befizetését nem bízzák bérlőikre. Igazi könnyebbséget azonban azoknak jelenthet a jogszabályváltozás, akik egyszerre több lakást is kiadnak, hiszen ebben az esetben, jó szervezéssel lakásonként több tízezer forint is megspórolható évente. Az érintettek pedig egyre többen vannak, főleg az új építésű lakások esetén nagy a befektetési célú vásárlások aránya.

− A főváros központi területein ma minden harmadik új építésű lakást befektetési céllal vásárolnak, ez az arány pedig várhatóan marad a közeljövőben is – jelentette ki Valkó Dávid, az ismert pénzintézet ingatlanpontjának vezető elemzője.

Az új építésű társasházi lakások átadása várhatóan idén tetőzik; Budapesten például 13,5 ezer lakás épülhet meg ebben az évben. Ezek ma még, az elmúlt évek kétszámjegyű áremelkedése után is jó befektetésnek számítanak, a lakásárakhoz viszonyított magas bérleti díjak miatt. A fővárosban főként Angyalföld, a XI. és a IX. kerület a sláger, de Sopron, Székesfehérvár, Győr, Debrecen és a Balaton környéke is vonzó célpont lehet a kiadási céllal lakást vásárlóknak.

Idén tetőzhet az új lakások átadása Budapesten
Összesen 8400 új társasházi ingatlant adtak el a fővárosban tavaly, ami – ha néhány százzal is, de – elmarad az egy évvel korábbitól. Az ismert pénzintézet fővárosi új lakás értéktérkép legfrissebb adatai szerint idén tetőzhet a lakásátadások száma, miközben egyre több területen kell megbarátkozni az egymilliós négyzetméterárakkal.

− Egy gondosan megválasztott új építésű ingatlan, a jövőbeni értéknövekedéssel nem is számolva, még ma is 4-5 százalékos bérleti hozammal kecsegtethet − mondta Valkó Dávid. Mint rámutatott, mára nem olyan könnyű nyereséget termelni egy lakással, mint régebben, mivel Budapesten idén már átlagosan nagyjából 750 ezer forintot kell fizetni egy új építésű lakás négyzetméteréért.

Ahhoz, hogy egy befektető biztonsággal elérhesse ezt kívánt hozamot, olyan ingatlant kell vásárolnia, amely minden paraméterében megfelel a kívánalmaknak, ezért is érdemes ingatlanközvetítő szakember tanácsát kérni – tette hozzá az elemző.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

A százéves fodrász története

A 102 éves Shitsui Hakoishi nyolcvanöt éve dolgozik fodrászként, és egyelőre nem tervezi, hogy nyugdíjba menne. A japán Idősek napja ünnepe alkalmából a kameráknak mesélte el élettörténetét.
1 / 211

Receptek

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 147

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!