Facebook hozzászólás
3 165

Gianni: „Rántott őzlábfejre bármikor kapható vagyok!”

Élesítette ízlelőbimbóit, majd kést és villát ragadott Gianni! Az ismert olasz étteremtulajdonos magyar fogásokat tesztelt, és hozzáértőként szigorú kritikát fogalmazott meg.

„Nagyon sokféle húst eszem, és bár nem állítom, hogy a vadételek a kedvenceim, de – főleg télen – egy ízletes vaddisznópörköltre vagy az olaszoknál megszokottabb ragura, illetve rántott őzlábfejre bármikor kapható vagyok” – árulta el Gianni Annoni, aki elismert gasztronómusként számtalanszor vesz részt szakmai kóstolókon.

A minőséget szem előtt tartva ezúttal is szigorúan bírálta el az elé kerülő vadínyencségeket, amelyekről azt mondja, furcsa mód még mindig nem kerültek közel a magyarok szívéhez. „Érdekes, hogy a magyarok szívesen esznek halat, bár a tipikus halízt kerülik. Szeretnének tenger gyümölcseit enni, rákíz nélkül. És kívánják a vadat, de csak, ha nincs meg a jellegzetes vadíze. Pedig anélkül csak egy hús a sok közül” – tette hozzá nevetve Gianni. (Mit itt egy igazi vadkülönlegesség receptjét ajánljuk! A szarvasbélszín mangolddal bármilyen ünnepi asztalon megállja a helyét.)

A jó hangulatú kóstolón a gasztrobloggerek, a szakújságírók és az ismert séfek a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) politikusaival együtt ízlelték meg a Némedi József mesterszakács által elkészített fogásokat. A négy, különböző érlelési idejű őzgerinc „hirtelen sütve, enyhe fűszerezéssel, rózsaszínre” került a bírák tányérjára. Gianniék nem tudták, hogy éppen melyiket kóstolják. A cél az volt, hogy kiderüljön, melyik érlelési fázisban a leginkább jó minőségű, kívánatos és ízletes a vadhús. A zsűri nagyobbik részét az egy napja elejtett, illetve a 14 napja érlelt vadhús győzte meg (szemben a 2 és a 21 napossal).

Drasztikus változások lesznek a közétkeztetésben!
Szeptember 1-jétől tilos lesz a szénsavas vagy cukrozott üdítő és a magas zsírtartalmú húskészítmény az iskolai menzákon, s eltűnnek a só- és cukortartók is. Az ősztől hatályos közétkeztetésről szóló rendelet részletesen szabályozza a kórházakban adandó ételek elkészítését és tápanyagtartalmát is.

„A vadhúsból készült ételek nem tartoznak a magyarok mindennapi ételei közé, pedig ízletesek, változatosan elkészíthetők. Mivel a vad szabadban, természetes körülmények között él, gyógyszeres kezelésektől mentes, kiváló minőségű és tápanyagforrású fogások készíthetők belőle” – emelte ki a NÉBIH elnöke, dr. Oravecz Márton.

A kóstolás mellett mindegyik állat húsából érzékszervi, mikrobiológiai, kémiai, fizikai és fizikokémiai vizsgálatokat is készít a NÉBIH. Mivel a vadhús népszerűsítése kormányzati szempontból is fontos, sőt a menzákra is szeretnék, hogy bekerüljön ez a húsfajta, különösen nagy jelentősége van egy objektív és hiánypótló vizsgálatnak, amelynek Gianniék kóstolása is a része volt. Az eredmények hamarosan elkészülnek, és végre hivatalosan is kiderülhet, amit a szakértők állítanak: biztonságos és jó minőségű a magyar vadhús.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!