Facebook hozzászólás
406

KANDI KAMERA

Gólyanász a videón

Hét éve figyelhetjük egy fekete gólyapár életét a Duna-Dráva Nemzeti Parkban. A gyönyörű madarak a napokban landoltak. Szokás szerint először a hím, majd nagyjából a rá két hétre a párja, ahogy ez a gólyáéknál divat.

Március 3-án 6 óra 31 perckor érkezett fészkére az első fekete gólya, és nekilátott a takarításának. Március 15-én 7.40-kor, épp egy mókus futó látogatása után újra leszállt egy madár. Rendezgette a fészek ágait, majd elrepült, és 8.18-kor már ketten érkeztek vissza! Mi ez, ha nem szerelem?

Fekete gólya, Kép: gemenczrt
Fekete gólya, Kép: gemenczrt

 

A Gemenc Zrt., a Duna – Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésének köszönhetően 2013-tól egy fekete gólya pár életébe pillanthatnak be az érdeklődők. A rögzítővel is ellátott kamera lehetővé teszi, hogy a különleges és érdekes jeleneteket a nem a monitorra tapadók is folyamatosan láthassák a Gemenc Zrt. honlapján.

Az eredeti ötlet évtizedekkel ezelőtt a francia állami televíziótól származik. A kollégák is egy gólyafészekhez telepítettek kamerát. A szokásos meteorológiai jelentés alatt a gólyák életét láthatták a nézők.

Így kell befejezni a madarak etetését

Cinke, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Nem igénylik az egész éves madáretetést a nálunk élő vagy átvonuló szárnyasok az ország természeti környezetének, biológiai sokféleségének okán. Áprilistól-októberig másként lehet, és kell segíteni a madarakat. Azonban a téli madáretetés befejezésének megfelelő időzítésével és az utolsó hónap madáreleség kínálatának némi átalakításával különösen a települési madarak számára nyújthatunk kora tavasszal is segítséget – figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!