Facebook hozzászólás
1 307

Így él ma az egykori szovjet vezér

Gorbacsov utolsó napjai

Kilencvenedik születésnapját ünnepli ma a peresztrojka atyja, Mihail Gorbacsov. Életéről filmet forgattak, amit a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon mutatnak be holnap – Gorbacsov.mennyország címmel.

Az utóbbi években igen keveset lehetett hallani az egykor nagyhatalmú szovjet vezetőről, Mihail Gorbacsovról.
Ki ő?

Vitatott személyiség Fotó: Pinterest
Vitatott személyiség Fotó: Pinterest

Gorbacsov egy ember, aki a 20. században sarkából kiforgatta és megváltoztatta a világot, s akinek a nevét visszhangozta az egész világ. A glasznoszty és peresztrojka, azaz egy olyan gazdaság-politikai nyitás felépítője, amely polgárainak a korábbinál jóval nagyobb szabadságot adott – abban a Szovjetunióban, amelyet Ronald Reagan amerikai elnök a „Gonosz Birodalmának” nevezett.

Egy ember, akinek köszönhetően leomlott a Berlini Fal. Ugyanakkor az ő kormányzása idején felrobbant csernobili atomerőmű pusztítását elhallgatták.

Egy ember, aki Nobel-békedíjat kapott, ám a Baltikumban függetlenségüket követelő polgárok életükkel fizettek. Tbilisziben és Bakuban szovjet katonák és tankok békés tüntetőket fenyegettek, brutálisan elnyomtak, megöltek.

Rövid hatalmon levése alatt végül összeomlott saját birodalma: a szovjet birodalom is. Egy ember, akit saját honfitársai is megbélyegeztek. Egy férfi, aki legendás szerelemben élt feleségével, 46 éven keresztül – Raisza Gorbacsova 1999-ben hunyt el rákban.

Mihail Gorbacsov a múlt terheit viselő magányos öregember ma Moszva külvárosában, egy üres házban éli élete utolsó napjait. Erről szól a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál egyik programja, a Gorbacsov.mennyország című film.

Bemutató március 3., 19 óra. A vetítés után beszélgetés látható a film rendezőjével; valamint Krekó Péter politológussal és Németh András újságíróval.

A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál március 10-ig tart, teljes programját itt találod.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!