Facebook hozzászólás
757

Görögbe fogadva

Ha minden alkalommal összefacsarodik a szíved, amikor a már fent említett mozit, a Bazi nagy görög lagzit vagy a Mamma Miát nézed, és minden vágyad, hogy egy finom italt szürcsölgetve élvezhesd a hamisítatlan görög vendégszeretet, itt az ideje, hogy a tettek mezejére lépj! Budapestről Athénen keresztül már több mint 30 görög városba repülhetsz el. Összegyűjtöttük, miért érdemes már most lefoglalni a jegyet.

Napsütés, áttetszően tiszta vizű tengerpartok, ínycsiklandó étel- és italkülönlegességek: mi kellhet még? Görögország még sosem volt ilyen közel, hiszen Athénon keresztül számtalan varázslatos szigetét érhetjük el könnyedén a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről.

Athén, Kép: Aegean Airlines
Athén, Kép: Aegean Airlines

A görög főváros már önmagában is kihagyhatatlan úti cél, hiszen a világ egyik leggazdagabb történelmű helyeként több ezer évre visszatekintő műemlékek közt barangolhatunk az Akropolisztól a Nemzeti Régészeti Múzeum több tízezer kiállítási tárgyán át a nyüzsgő Varvakios piacig. Athén ráadásul nemcsak nyáron, hanem ősszel is ideális célpont: amellett, hogy így elkerülhetjük a tömeget, kellemes melegben élvezhetjük a mediterrán hangulatot.

Ezeket a tavakat írd fel európai bakancslistádra
Tudtad, hogy az összes földrész közül Európában található a legtöbb állóvíz? Így aztán számtalan csodálatos tóparti úti cél közül választhatnak a tavak szerelmesei – nekik segítünk egy kis összeállítással! Ne feledd, az augusztus ugyan lassan vége, de a meleg még marad! … És ősszel is jó kirándulni!

Korfu vagy Míkonosz?

Csak hogy néhány izgalmasabb úti célt említsünk: az ország legzöldebb szigeteként emlegetett Korfu például kihagyhatatlan azoknak, akik imádják a természetet. Túlzás nélkül nevezhetjük a túrázók paradicsomának, a kellemes éghajlat, a lenyűgöző növényzet és a változatos partszakaszok mellett pedig a helyiek vendégszeretetéről is híres. Korfu város bájos középkori utcácskáit tökéletesen kiegészítik a velencei és francia hatást mutató épületek, központja, a hatalmas, zöld Esplande tér pedig csak hab a tortán. Semmiképp se hagyjuk ki az UNESCO Világörökségi Listájára 2007-ben felkerült óvárost, illetve az azt körülvevő két monumentális erődítményt, és Sissi császárné egykori, a várostól 10 kilométerre fekvő nyári rezidenciáját. Korfu legmagasabb pontjáról, a 906 méteres Pantokrator-hegyről a környező szigetek mellett Albánia partjait, sőt, akár az olasz csizma sarkát is láthatjuk.

Míkonosz, Kép: Aegean Airlines
Míkonosz, Kép: Aegean Airlines

Ha inkább kozmopolita atmoszférára és pezsgő éjszakai életre vágyunk, és nem vetjük meg a látványos strandokat, válasszuk Míkonoszt, ahol nyakig merülhetünk a trendi éttermek, kávézók és üzletek forgatagában. Népszerűségét jól mutatja, hogy a mindössze 85 km²-es szigetre évente több millió turista érkezik.

Krétai padlizsánsalátám
Kréta nem Görögország, az Kréta – mondták a krétaiak félig komolyan, félig viccesen. Bárhogy is legyen, a konyhájuk bámulatos! Ott nincs, aki ne kapna kedvére való falatokat. Ezúttal egy különlegességet ajánlok figyelmetekbe! Tényleg remek!

Aki kedveli a celebek közelségét, örülhet, hiszen Míkonosz a hatvanas évek óta a hírességek kedvelt üdülőhelye – annak idején mások mellett Sophia Loren és Grace Kelly is felbukkant itt. Vétek lenne nem útba ejteni a 16-17. században épült Kis Velencét, és mindenképpen keressük fel a város híres pelikánját, Petrost, aki a kikötőben sétálgatva várja a látogatókat.

A szörfparadicsomtól a varázslatos barlangokig

Természetesen a negyedik legnagyobb görög sziget, Rodosz sem maradhat ki, amit többek közt az erős széllökéseknek köszönhető hűsebb éghajlata tesz vonzóvá. Nem véletlen, hogy a szörfösök is imádják, egyik kedvenc helyük a Prasonisi (vagy Prassonissi) Beach. Középkori hangulatért irány a Lovagok utcája és a Nagymesterek Palotája, és a több védvonalból álló várfalak körüljárása is garantáltan életre szóló élmény. Egészen más világba csöppenünk, ha a török negyedbe látogatunk: a szemet gyönyörködtető mecset és az iszlám könyvtár épületei igazi turistacsemegék, nem beszélve a nyüzsgő bazársorról, ahol biztosan találunk magunknak pár imádnivaló kincset. Ha már erre járunk, a július-augusztusi időszakban a Pillangók Völgyét is ejtsük útba, ilyenkor ugyanis rengeteg medvelepke lepi el a helyet.

Santorini, Kép: Aegean Airlines
Santorini, Kép: Aegean Airlines

Szantorini is megér egy utazást, hiszen az Égei-tenger vulkanikus, kör alakú szigetcsoportja látványos szépségével és élénk éjszakai életével mindenkit levesz a lábáról. Fővárosában, Fírában egymást érik a jobbnál jobb éttermek és hotelek, a világhírű borok pedig kétségtelenül emlékezetes pillanatokat tartogatnak. Akárcsak Zákinthosz, amelynek gasztronómiáját talán csak fehér homokos tengerpartjai múlják felül. Fantasztikus élmény vitorlással vagy hajóval felfedezni a sziget környékét, sőt, lehetőség van üvegfenekű csónakokkal bemenni a híres Kék barlangok belsejébe, így testközelből figyelhetjük meg a tengeri életet. Ezek után persze a búvárkodást sem érdemes kihagyni, amihez a sziget keleti része az egyik legideálisabb választás.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!