Facebook hozzászólás
307

Gyilkosság, nyomozás: azonosították az autóban bennégett áldozatot

Fejbe verték, majd hagyták halálra égni egy autóban. A kelet-közép-angliai Northampton közelében 1930-ban történt gyilkosság férfiáldozatának kilétét azonban nyolcvan évig homály fedte. Úgy tűnik, végre sikerül megoldani a rejtélyt.

A gyilkost, Alfred Rousetfelakasztották. Ám a férfi magával vitte a sírba titkát, vagyis, hogy ki volt az, akivel végzett azon a bizonyos hajnalon. A Leicesteri Egyetem kutatóinak azonban most sikerült olyan DNS-mintát nyerniük, amely révén sikerülhet megállapítani az áldozat személyazonosságát – adta hírül a BBC News.

Kép: Pixabay

Évtizedekkel a gyilkosság után, Samantha Hall a saját családfáját kutatta, amikor nagyanyja felfedte neki régi gyanúját, amely szerint annak idején a nagybátyja égett halálra az autóban. William Thomas Briggs 1930 novemberében egy napon londoni otthonából orvoshoz indult, és soha többé nem látták. Az 1950-es években, majdnem harminc évvel azután, hogy Rouset felakasztották, a család arra kérte a northamptonshire-i rendőrséget, hogy nyissa meg újra a gyilkosság aktáját. Arra gyanakodtak, hogy Briggs és Rouse útjai valószínűleg véletlenül keresztezték egymást, amikor a kereskedelmi utazóként dolgozó 36 esztendős Rouse meg akarta rendezni saját (ál)halálát.

Sztárcsaládok kínos titkai
Még a brit királyi családban is előfordult, hogy apasági teszttel kellett bizonyítani azt, hogy a leszármazott valóban jogosan ül-e a helyén. De nem ők az egyetlen ismert család, ahol DNS-vizsgálatot kért valamelyik fél.

Alfred Rouse fejsérülést szenvedett az első világháborúban, emiatt személyiségzavar alakult ki nála, ami odáig fajult, hogy idővel „hatalmas szexuális étvággyal bíró kéjencként” írták le. A férfinak legalább két törvénytelen gyereke volt, és a kiszabott gyermektartási díjak miatt súlyos anyagi gondokkal küzdött. A rendőrség annak idején úgy vélte, hogy a férfi egy otthontalan csavargót választhatott áldozatául, akit eszméletlen állapotban a vezetőülésbe ültetett, és néhány személyes holmiját is mellé dobta 1930. november 6-, mielőtt felgyújtotta a járművet. Valószínűleg azt remélte, hogy a kora reggeli órákban a tűz észrevétlen marad, ám két fiatal meglátta a lángokat, és oda sietett. Az autó rendszámtáblája még ép volt, ennek alapján sikerült azonosítani Rouset, aki Cardiffba menekült. Ám végül elkapták, és gyilkosság vádjával állították bíróság elé.

A családfáját kutató Samantha Hall 2012-ben lépett kapcsolatba a northamptonshire-i rendőrséggel, remélve, hogy DNS-profil meghatározás révén sikerül pontot tenni az ügy végére. A rendőrség azonban – az áldozatot övező rejtély ellenére – lezártnak tekintette az ügyet, mivel az büntetőítélettel ért véget. Így a család a Leicesteri Egyetem kutatóival vette fel a kapcsolatot, akiknek sikerült szerezniük abból a szövetmintából, amelyet még 1930-ban vettek a súlyosan összeégett áldozattól. A rejtély megoldásának kulcsa az volt, hogy sikerüljön elegendő mitokondriális – csak anyai ágon öröklődő – DNS-t találniuk a mintában, hogy megalkothassák a DNS-profilt, és összevethessék azt a családtól vett mintával. (A DNS-vizsgálatok mibenlétéről bővebben itt olvashatnak!)

A szakemberek sikerrel jártak, ám az eredményt csak a BBC The One Show című műsorában fogják megosztani a családdal.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!