Facebook hozzászólás
843

ÚJ BÉLYEGKISÍV

Gyönyörű bakonyi rémek egy kupacban

Mesébe illő grafikát alkotott Petényi Tibor Z., amikor megrajzolta a bakonyi dinoszaurusz-lelőhely csodálatos világát bemutató bélyegek második fejezetét. A 2018-ban megkezdett koncepció mentén további hat ősállatot mutat be. A kiadvány a Pénzjegynyomdában készült.

Bakonyi dinoszaurusz-lelőhely 2, díszboríték, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

2000 tavaszán – hosszas kutatás után – a bakonyi Iharkúton egy homokkőpadból kerültek elő a mai Magyarország első dinoszaurusz-testfosszíliái. Az első leleteket újabbak követték, és a következő években számos kisebb gyűjtőút mellett rendszeresen többhetes kutatótáborokat szerveztek, ahol összefüggő csontvázak, valamint több ezer önálló csontmaradvány és fog került elő.

Bakonyiy dinoszaurusz-lelőhely 2, bélyegek, Kép: Magyar Posta
Bakonyiy dinoszaurusz-lelőhely 2, bélyegek, Kép: Magyar Posta

A hat bélyegképet tartalmazó bélyegblokk egyes bélyegképein, sorrendben a következő élőlények láthatók: Hungarobatrachus szukacsi, Mochlodon vorosi, Bauxitornis mindszentyae, Atractosteus, Foxemys trabanti és Doratodon carcharidens. Az alkalmi borítékon és a bélyegzőben a Mochlodon vorosi ábrázolása ismétlődik.

Bakonyi dinoszaurussz-lelőhely 2, bélyegző, Kép: Magyar Posta
Alkalmi bélyegző, Kép: Magyar Posta

A bélyegblokk érdekessége, hogy a sorozat első részeként 2018-ban kibocsátott bélyegkisív mellé helyezve folytatólagos képet ad a bakonyi dinoszaurusz-lelőhely – őslénytani kincsek alapján – elképzelt varázslatos világáról.

Bakonyi dinók viszik a levelet

Bakonyi dinoszauruszok világa, kisív és díszboríték, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

A földi bioszférát egykor uraló dinoszauruszok világáról jelentetett meg bélyegkisívet a Magyar Posta. A Petényi Tibor Zoltán grafikusművész tervei szerint készült kiadvány alapváltozatát 50 000, míg a sorszámozott feketenyomatot 2000 példányban az ANY Biztonsági Nyomda gyártotta. 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!