Facebook hozzászólás
289

Hadüzenet a papagájoknak

A madridi önkormányzat hadat üzent a betolakodó papagájfajoknak és mosómedvéknek, amelyek fenyegetést jelentenek az őshonos növény- és állatvilágra nézve, nem utolsó sorban pedig komoly károkat okoznak a helyi lakosságnak is.

Gondban lesznek a papagájok – Kép: SXC

A spanyol főváros vezetése által jóváhagyott terv azon mosómedvék és papagájok kiirtására vonatkozik, amelyeknek száma drasztikusan megnőtt az elmúlt öt évben, azután, hogy egykori gazdáik szabadon engedték őket. Madrid parkjaiban robbanásszerűen megnőtt a vijjogó egzotikus papagájok száma és a hangos betolakodók elűzik fészkelőhelyeikről az őshonos fajokat. Az eredetileg az indiai szubkontinensről és Közép-Afrika, valamint Dél-Amerika egyes részeiről Európába importált papagájok igen népszerűek voltak a kisállattartók körében, mielőtt elterjedtek volna a szabad természetben. A főváros ritkábban lakott területein az amerikai mosómedvék váltak népszerű háziállatokká, amelyeket idővel szabadon engedtek, vagy maguktól szöktek el gazdáiktól.

A hatóságok szerint a mosómedvék, amelyeknek nincsen természetes ellensége a térségben, kiűzik otthonaikból a vidrákat, kisebb testű állatokra vadásznak és a veszettség, illetve egyéb betegségek potenciális hordozói. Az elmúlt négy évben a hatóságok mintegy 300 kártevő állatot fogtak be. Elsősorban a mosómedvék és két papagájfaj – az örvös sándorpapagáj (Psittacula krameri) és a barátpapagáj (Myiopsitta monachus) – szerepel az önkormányzat „feketelistáján”.

Kizárólag hatósági vadászengedéllyel rendelkezők vehetnek részt az állatok „befogásában és leölésében”, amely során mérgek használata nem engedélyezett. A hatóságok eredetileg az amerikai nyércet (Neovison vison) is fel akarták venni a kiirtandók listájára, ám mivel az állat meglehetősen hasonlít az olyan őshonos fajokra, mint a közönséges görény (Mustela putorius) és a nyest (Martes foina), félő volt, hogy a vadászat során nem a megfelelő állatokat veszik célba.

Nagy-Britanniában, ahol szintén elburjánzott bizonyos papagájfajok egyedszáma, különösen Londonban és a közeli megyékben, hasonló intézkedést rendeltek el négy évvel ezelőtt. A 2009-ben bevezetett törvény értelmében a földtulajdonosoknak immár nem kell engedély a kártevő papagájok megöléséhez – olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!