Facebook hozzászólás
307

Halottak a világ körül

Lélektisztító rituálék, cukorkagyűjtögetés, álarcosbálok. A világban számtalan módon emlékezünk elhunyt szeretteinkre, egyvalami azonban mindenhol közös: ezen a napon gyertyafény kíséretében idézzük fel azoknak az emlékét, akik sajnos már nincsenek közöttük. A DoQ tematikus műsorokkal emlékezik az elhunytakra november elsején szerdán 18.00-tól 03.00-ig. Hogyan képes ez a szomorú ünnep mégis összekovácsolni az embereket a világ minden táján? Íme három, egymástól távol eső, kultúrájában is különböző ország példája.

Csingming – a papírból készült okoseszközök ünnepe

A Qingming (Csingming – halottak napja) hagyománya több mint 2000 évre nyúlik vissza Kína történelmében, amikor a helyiek őseik iránti tiszteletüket fejezik ki. Az év ezen időszakában az emberek nemcsak kitakarítják, rendbe rakják elhunyt rokonaik sírját, hanem különböző felajánlásokat is tesznek, virágokat, élelmiszert és más, a halott által kedvelt dolgokat helyeznek a sírra.

Halotti papírpénzek, Kép: DoQ
Halotti papírpénzek, Kép: DoQ

Elkészítik a kedvenc ételeiket, visznek nekik egy üveg bort és különböző, papírból készült tárgyakat vagy hamis papírpénzt égetnek a sírjaiknál, hogy az eltávozottak ne szenvedjenek hiányt semmiben. Külön érdekesség, hogy manapság egy egész iparág épült Kínában a papírból készült okoseszközök gyártására, amelyeket a helyiek előszeretettel égetnek el rokonaik sírjánál.

Día de los Muertos – sombreróba és poncsóba öltöztetett koponyák

A mexikóiak november első két napján ünneplik a Día de los Muertos-t, azaz a halottak napját. Ilyenkor a családok és közintézmények oltárokat állítanak halottaik emlékére, sokan pedig a temetőben éjszakáznak, ahol közösen fogyasztják el az elhunyt kedvenc ételeit vagy éneklik el kedvenc dalait.

Mexikói felvonulás halottak napján, Kép: DoQ
Mexikói felvonulás halottak napján, Kép: DoQ

Az oltárok tradicionális elemei a koponyákat ábrázoló kis cukorkák és csokoládék, melyek azt hivatottak ábrázolni, hogy a halál nemcsak keserű, hanem édes is lehet – ez tökéletesen jellemzi a mexikói emberek halálhoz való viszonyát. A cukorkák vásárlásakor – kérésre – egy élő családtag vagy barát nevét írják rá, a mexikóiak ezzel kívánnak gúnyt űzni a halálból.

Halotti sütemény, Kép: DoQ
Halotti sütemény, Kép: DoQ

Az ünnepek nem múlhatnak el a Pan de muerto, azaz „a holtak kenyere” nélkül sem. A kissé édeskés ízű, külsőre csontrakásra emlékeztető kenyeret a család női tagjai kifejezetten ezen a napon készítik el, amely egyben jelképezi az elmúlást és az újjászületést is.

Kekri – a legnagyobb finn ajándék a holtak számára

November elsején, sötétedés után több száz ember gyűlik össze a finnországi temetőkben, hogy gyertyákkal, örökzöldekkel és más téli növényekkel közösen díszítsék fel a sírokat, valamint megemlékezzenek elhunyt szeretteikről.

Finn temető, Kép: DoQ
Finn temető, Kép: DoQ

A komor, mégis boldog hangulatú esemény alatt gyertyafények ezrei emlékeztetnek arra, hogy a holtak továbbra is velünk vannak és figyelnek bennünket.

Halloween – igazán szellemes dekorációk! Próbáld ki!
Ma már nálunk is egyre népszerűbb és divatosabb október utolsó napján a bulizós, játékos hangulatú Halloween. A hiedelem szerint ekkor a legkeskenyebb a határ az élők és a holtak világa között. Vannak, akik az otthonuk díszítésében is megjelenítik a vicces és kicsit félelmetes szellemvilágot. Mutatunk ehhez most 10 remek ötletet!

Az ősi finn hagyományokra visszatekintő karneváli ünnepségen, a Kekrin – mint a legtöbb betakarítási fesztiválon – nagy lakomákat és italozásokat csapnak a helyiek, amelyekből természetesen hagynak a már túlvilágon lévő rokonaik, társaik számára is. A legnagyobb ajándékból, amelyet egy finn adhat a másiknak, természetesen a holtak sem maradhatnak ki: különleges illataromákat és füstölőket használnak a szaunák felfűtésekor, hogy megpróbálják visszacsalogatni az ősi lelkeket még egy utolsó szaunázásra.

Kövesse a halottak napja tematikus programokat november elsején szerdán 18.00 órától 03.00-ig, a DoQ műsorán!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!