Facebook hozzászólás
265

„Hány évig körösítjük még a négyszöget”

Új galéria nyílik a Balatonon! Szentbékkállán, a Pegazusban július 11-én délután hatkor Emlékek tava címmel kortárs képzőművészek és írók mutatkoznak be balatoni emlékeikkel. A kiállítást egy felhívás előzte meg: a szervezők régi balatoni fotókat, a magyar tengernél írt naplókat, képeslapokat gyűjtöttek. Az alkotók ezen dokumentumok, illetve saját emlékeik alapján is készítettek installációt. A tárlatot Aknai Katalin művészettörténész és Alföldi Róbert színész, rendező performansza nyitja meg. 

Mindenkit fűz valamilyen emlék a Balatonhoz, vagy talán még egy ennél is erősebb szál: a szokás. A tóhoz kötnek élményeink a szüleinkkel, a nagyszüleinkkel, a barátainkkal, a házastársunkkal, majd egy szinte újrainduló időszámításban – saját gyerekeinkkel. Ez a hely egy életen át elkísér bennünket.

 Keresd, olvasd!
A cikk címe részlet Szőllősy Balázs A Kilátó Presszóban című verséből!

A Szentbékkállán megnyíló kiállítással fiatal kortárs képzőművészek és költők Balaton-reflexióin keresztül kívánunk bemutatni egy szubjektív, néhol a múlt homályába vesző, töredezett, ám minden elemében igaz Balaton-szeletet, így elevenítve fel egyéni és kollektív emlékeinket. Mert emlékezni nem más, mint elevenen tartani. Emlékezni egyet jelent a múlthoz való intenzív viszonyulással. A Balaton egy szelet az életünkből, kitörölhetetlen kötődéseinkből.– invitál az egyik kurátor.

Kovács Olívia: Mások múltja, pótkeréken

Farkas Zsófia elmondta azt is, hogy az egykor fogadóként, valamint dézsma- és borospinceként működött Pegazusban megrendezett tárlaton elmúlt balatoni hangulatok, történetek, fotókon megörökített élmények, képeslapokról elkapott mondatok elevenednek meg kortárs képzőművészeti és irodalmi interpretációkban.

„- A kiállításon helyet kapó művek nagyon szubjektívek és intimek, mégis, talán mindenki felfedezheti majd benne egy kicsit a saját Balatonját. Így talán nem lesznek senkitől sem távoliak az olyan műalkotások, amelyekben egy-egy balatoni nyaralás a nagymamánál, netán fiatalkori szerelem, vagy éppen a Zimmer Frei-jelenség elevenedik fel. A kiállítás nem elmúlt gyerekkorunk tűpontos rekonstruálására törekszik: a képzőművészek és költők „pusztán” egy-egy számukra meghatározó pillanatot villantanak fel. Hiszen a Balaton mindenki számára megkerülhetetlen, legyünk akár a Balatonon, a Balatonban, a Balatonnál, a Balaton-parton, a Balaton körül vagy éppen Szentbékkállán, a Balaton-felvidéken.-„

A megnyitót egy nyitott, ingyenes buli követi, ahol a látogatók nemcsak a kiállító képzőművészekkel és írókkal találkozhatnak, koncertet hallgathatnak, beszélgethetnek. A tárlat 2015. szeptember 6-áig várja a látogatókat – hétfő kivételével 10-től 18 óráig.

Ha már a Balatonnál nyaralsz, és különlegességekre vágysz, látogass el ide is!

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!