Facebook hozzászólás
253

Happy Birthday, Mr. László Országh

Kinek köszönhetjük az angol-magyar szótárt? Ki foglalkozott Magyarországon elsőként amerikanisztikával? Ki kapott Magyarországon elsőként brit birodalmi lovagrend tiszteletbeli parancsnoka címet a brit királynőtől? Országh László, aki ezen a napon született 1907-ben. 

Országh László nyelvész emléktáblája, Kép: wikimedia
Kép: wikimedia

Az angolt tanulók számára jól ismert angol-magyar és magyar-angol szótár atyja, Országh László 1907. október 25-én született Szombathelyen. A nyelvész, irodalomtörténész, szótáríró és egyetemi tanár fő műve egyértelműen a kétnyelvű szótár megalkotása, de nevéhez fűződik a magyarországi amerikanisztika megteremtése és „A magyar nyelv értelmező szótára” kiadása is.

Tudományos munkáját itthon és külföldön egyaránt elismerték: 1957-ben a nyelvtudomány kandidátusa lett, 1963-ban Akadémiai Díjat kapott, 1970-ben a londoni Institute of Linguists jubileumi aranyéremmel jutalmazta, 1974-ben az irodalomtudomány doktora lett, majd ő volt az első magyar, akinek II. Erzsébet 1978-ban a brit birodalmi lovagrend tiszteletbeli parancsnoka címet adományozta.

Elektronikus angol szótárak, Kép: Akadémiai Kiadó
Kép: Akadémiai Kiadó

Az angol-magyar és magyar-angol szótár, amely ma is megkerülhetetlen az angolul tanulók számára, máig etalon a nyelvoktatásban. 1948-as megjelentetése óta a szótár több millió példányban jelent meg, igaz, a mai kiadvány már az eredeti alapokat felhasználó, de az Akadémiai Kiadó által folyamatosan frissített, modernizált, új szóanyaggal bővített változat, amely a mai kor követelményeinek megfelelően nemcsak nyomtatott formában, de digitálisan is elérhető.

A kiváló nyelvész 1984. január 27-én halt meg Budapesten.

Nem árt, ha néha belenézel A magyar helyesírás szabályaiba is! A könyv nemrég jelent meg!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!