Facebook hozzászólás
518

Három a malacka cebuéknál

Ismét szaporodtak a kritikusan veszélyeztetett cebui disznók a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A hazai állatkertek közül csak Budapesten látható ritka trópusi sertésféléknél ezúttal három aranyos kismalac született. Ez a második eset, hogy a különlegesen veszélyeztetett állatok sikeresen párosodtak nálunk!

Cubu koca és három malaca, Kép: Bagosi Zoltán
Kép: Bagosi Zoltán

Három kismalac cseperedik a cebui disznóknál a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az apróságok június 24-én születtek, s mostanra már a nagyközönség is láthatja őket. A malacok nevelésében Buana, az anyaállat mellett Bulan, a kan is részt vesz, sőt, a tavaly született fiatalok is barátságosan fogadták kistestvéreiket.

A kritikusan veszélyeztetett cebui disznók tartásával a tavalyi évben kezdett el foglalkozni a Fővárosi Állat- és Növénykert, előtte soha egyetlen magyarországi állatkertben sem mutatták be ezt az állatfajt. Budapesten a cél kezdettől fogva az volt, hogy a ritka trópusi sertésféle bemutatásával a közönség képet kapjon a vadon élő disznófajok sokféleségéről, illetve az állatok szaporítása is szerepelt a célok között. Ez annál is inkább fontos, mivel a természetben ritkulóban lévő állatfajról van szó.

Cebu-szigeteki malacka, Kép: Bagosi Zoltán
Kép: Bagosi Zoltán

A fiatal tenyészpár, Buana és Bulan már tavaly megörvendeztette az állatbarátokat két kismalaccal. A november 16-án született utódok azóta egészséges süldővé fejlődtek. Ez azt jelenti, hogy a két felnőtt állattal, a tavalyi két fiatallal, illetve a most kéthetes kismalacokkal együtt összesen hét cebui disznót láthat a közönség a Mérgesház melletti kifutóban.

Tudtad?
Novemberben már született két ki malacka. Akkor is nagy szenzáció volt! Akkor ezt írtam!

A cebui disznó (Sus cebifrons) a Fülöp-szigeteken őshonos trópusi sertésféle. A névadó Ceburól időközben már kipusztult, de a szomszédos szigeteken (Negros, Panay) még élnek vadon élő állományai. Termetére nézve a hazai vaddisznóknál lényegesen kisebb, a kanok testtömege 35-40 kg, a kocáké 20-35 kg szokott lenni, s marmagasságuk is ritkán haladja meg a 60 cm-t. A nőstények 118 napnyi vemhesség után hozzák világra utódaikat, egy-egy alomban rendszerint 2-3, ritkán 5 malac szokott világra jönni. A fiatalok 2-3 éves korukban válnak ivaréretté, élettartamuk pedig akár 18 év is lehet.

Hajrá cebuk, valamit nagyon jól csináltok! Nem beszélve a Fővárosi Állat- és Növénykert dolgozóiról: a fogva tartott állatok csak olyan körülmények között szaporodnak, amilyen maradéktalanul megfelel igényeiknek. Ez a szakértelem! Köszönjük!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…
1 / 3 453

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!