Facebook hozzászólás
400

Hasítsunk hajnalban Alsó-Ausztriában!

Aki korán kel, üres pályát lel! Így is értelmezhetjük a helyi dialektusban megfogalmazott kifejezést, a „Guga Hö-t”, melynek jelentése „teljesen éber.” Erről a különleges életérzésről egy programot is elneveztek Alsó-Ausztriában, melynek keretében kora reggel, a napfelkeltében csúszhatunk az érintetlen sípályán. Ha ezt választjuk, biztosak lehetünk benne, hogy a hajnali hegyi levegő, a siklás, majd az elfogyasztott kiadós, helyi finomságokból álló reggeli megalapozza a napunkat!

Hajnali sielés Alsó-Ausztriában: Kép: Claudia Ziegler
Kép: Claudia Ziegler

Elsőként hagyni nyomot az érintetlen sípályán? Akár vérbeli, tapasztalt síelőként, akár kezdőként vágunk neki, ez a gondolat minden síelőt lázba hoz. A friss hajnali levegő, az ébredő természet és a napfelkelte látványa a hegytetőn még a későn kelők szívét is megdobogtatja.

Sörözés közben Mozartot hallgatni: disznó egy élet
Napozóterasz, tusoló, vakarógép, gabonamenü várja a stájerországi Auersbach bei Feldbachban a malacokat. A sonkamanufaktúra minden lakóját a szó szoros értelmében kényeztetik, hogy azután pompás sonka legyen belőlük. Ott semmi sem vész kárba. Nincs a sertésnek olyan porcikája, amit ne hasznosítanának. Bámulatos a gasztronómiai kínálat, az ottani étteremben mindent meg is kóstolhatsz helyi borokkal, szörpökkel leöblítve. Remek kirándulás a határól pár kilométerre!

A mostvierteli hegyekben a Guga Hö külön ajánlat részeként, több időpontban is elérhető. Ha úgy döntünk, a gyerekeket sem szeretnénk kihagyni ebből a különleges élményből, természetesen ők is csatlakozhatnak. Az annabergi pálya családi ajánlatának részeként a 8–15 közötti gyerekek csatlakozhatnak is a felnőttekhez.

A legtöbb sípálya a Mostviertel és a Bécsi Alpok területén december elején nyit, és jövő év márciusáig látogathatjuk őket, ám akad köztük olyan is (például a Göstling-Hochkar a Mostviertel régióban), ami egészen áprilisig várja a síelni vágyókat. És hogy drága lenne a síelés egy nagyobb család számára? Hadd oszlassuk el ezt a tévhitet! Itt egy igazi családi tipp: ha kicsikkel utazunk, válasszuk a kombi-bérletet a Lackenhof-Ötscherre vagy a Göstling Hochkarra, melyek mind a határhoz közel találhatók, így utaznunk sem kell sokat. A két említett síterep alaposan megcáfolja, hogy költséges volna a nagycsaládos síút, hiszen a gyerekek ott 10 éves korig csupán 3 Eurót fizetnek egy napijegyért, amennyiben az egyik szülő kíséretében siklanak. St. Corona és Mönichkirchen pályái szintén a gyerekek kedvencei lesznek, Schneebergben, Soprontól mindössze egy órányi autóútra pedig akár speciális műanyag borítású pályán is száguldhatnak, mely egész évben várja a kicsiket.

Advent, ahogy még sosem láttad!
Közeledik a tél, a túracipőt bélelt bakancsra, a fürdőruhát vastag kötött pulóverre cseréltük. Az ősz vége, a tél eleje ez, még nem a síszezon, de már nem is a nyárvégi, ősz eleji kellemes meleg, ami kirándulásra hívogatja az utazni vágyókat. Köztes szakasza ez az évnek, mely látszólag nem sok izgalmat kínál. Ha azonban kissé nyugatra tekintünk, Európa egyik legvarázsosabb adventi vásár- és programforgatagát találjuk: nem máshol, mint Alsó-Ausztriában. Ha tehát karácsony előtt, az adventi időszak táján döntünk az utazás mellett, nem kell messzire mennünk, hogy megéljük az adventi csodát. Alsó-Ausztria nyolc régiójának válogatott különlegességeiből szemezgetve megmutatjuk, hová érdemes utaznunk, ha mesebeli adventi világot szeretnénk megismerni.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!