Facebook hozzászólás
420

Hátborzongató! Négy boldog állatcsalád, és pont tőlünk kell félniük…

Alkalmi bélyegsorozat kiadásával hívja fel a figyelmet a veszélyeztetett és védett állatok helyzetére és védelmük fontosságára Magyar Posta a WWF Magyarország Alapítvánnyal együttműködve. A WWF logóját is megjelenítő bélyegek Benedek Imre grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomdában készültek.

A biológiai sokféleség az emberi tevékenység hatására bolygónk majdnem minden részén továbbra is jelentős mértékben csökken, azonban ez a folyamat még mindig megállítható.

Levegőt kapott egy erdő: pert nyert a WWF
Köteles a bolgár kormány megfelelő környezeti hatástanulmányt készíteni az UNESCO Világörökség részét képező Pirin Nemzeti Park védelmében. A szófiai vezetés tervei megnyitották volna az építkezések előtt a területet. A WWF partnereivel azonban pert indított, és nyert! Kérdés, mi jön ezután?

Ezt a célt tűzte zászlójára az 1961 óta dolgozó, több mint 100 országban működő WWF, melynek küldetése egy olyan jövő megteremtése, amelyben az emberiség és a természet harmóniában élhet egymással a biológiai sokféleség megőrzésével, a környezeti szennyezés csökkentésével, a természeti erőforrások hosszútávon fenntartható használatának elősegítésével és a megújuló energiaforrások használatának ösztönzésével. Ezt a küldetést támogatja a Magyar Posta négy olyan állatfaj bemutatásával, melyek élettereit és populációit folyamatos veszély fenyegeti.

Panda család bélyegen, Kép: Magyar Posta
Panda család bélyegen, Kép: Magyar Posta

A bélyegsorozat első címletén az óriáspanda (Ailuropoda melanoleuca) látható. Ez volt az első állatfajok egyike, amely az ember természetpusztító tevékenysége miatt a kihalás szélére jutott. Elterjedése ma maradványfoltokra korlátozódik Közép- és Dél-Kínában. Több szervezet – köztük a WWF – erőfeszítéseinek köszönhetően az óriáspanda állomány mára megerősödött, és veszélyeztetettségének szintje sebezhetőre csökkent.

Elefánték bélyegen, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

Az afrikai elefántot (Loxodonta africana), a Föld egyik legismertebb és egyben legnagyobb szárazföldi emlősállatát a sorozat második címlete mutatja be.

Nincs gyereke a Kárpátok szellemmacskájának!
A vadon élő növények és állatok amellett, hogy lenyűgözőek, a jól működő ökoszisztémák nélkülözhetetlen részét képezik. Az pedig nekünk, embereknek is létszükséglet, hogy természeti környezetünk egészségesen működjön, hiszen ez a tiszta víz és levegő, a stabil éghajlat és a termékeny talaj megőrzésének egyik legfontosabb feltétele.

Sajnálatos módon az orvvadászat rendkívül súlyos helyzetbe hozta ezt a fejlett szociális közösséggel és intelligenciával rendelkező különleges fajt, ezért az afrikai elefánt mára a sebezhető élőlények közé sorolható.

Jegesmacik bélyegen, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

A sorozat harmadik címletén a jegesmedve (Ursus maritimus) tekinthető meg, amely élő példája a globális felmelegedés tragikus következményeinek. Ez a faj remekül alkalmazkodott a zord körülményekhez, azonban élőhelyét veszély fenyegeti, mert a gyors ütemű éghajlatváltozás miatt az Északi-sark jege folyamatosan olvad, ezért ezt az állatot mára szintén a sebezhető kategóriába sorolták be.

Orángutánék bélyegen, Kép: Magyar Posta
Orángutánék bélyegen, Kép: Magyar Posta

A borneói orangután (Pongo pygmaeus) az emberszabású majmok egyik ázsiai képviselője, amely a fejformát és a fogazatot tekintve legközelebb áll az emberhez.

Ez történt 2017-ben!
A gyöngy, a macska és a füles is benne van a sorban – a Magyarországon honos, védett madarak közül öt bagolyfajt mutat be a Magyar Posta. A kiadás a gyűjtők körében immáron klasszikusnak eseménynek számít. A bélyegek Székely Kálmán grafikusművész tervei alapján az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben készültek.

Ez a faj a témája a soroztat negyedik címletének, amely az olajpálma-ültetvények létesítése céljából történő legális és illegális fakitermelés, az erdőtüzek, a tiltott és mégis létező állatkereskedelem és a vadászat miatt mára a súlyosan veszélyeztetett kategóriába került.

WWF, Földünk ikonikus állatai díszboríték, Kép: Magyar Posta
WWF, Földünk ikonikus állatai díszboríték, Kép: Magyar Posta

Az elsőnapi borítékon a négy állatfaj lábnyomai láthatók, az alkalmi bélyegző lenyomatát a WWF jelképe, az óriáspanda díszíti. A természetvédelem és a Föld fenntartható fejlődése mindannyiunk közös ügye, amit ez a bélyegkiadás is szimbolizál.

(Források: www.wikipedia.org; www.wwf.hu)



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!