Facebook hozzászólás
200

Házasságtörések, botrányok és bulvár

Az erotikus és pornópletyka nagyon népszerű volt a XVIII. század Angliájában. Mindenkit érdekeltek a híres válások legintimebb részletei, házasságtörések, titkos szeretők, törvénytelen gyerekek, a hatalmasok perverziói, botrányai.

Jenny Skipp, a leedsi egyetem tanára háromévi kutatás után ebből az "ősbulvár" témából készítette el a doktori értekezését, amelyből kiderül, hogy a legkedveltebb irodalom ebben a műfajban a házasságtörések jegyzőkönyveinek átiratai voltak.

"A XVIII. században az embereket legalább annyira érdekelték a közszereplők és főként takargatnivalóik, mint ma" – állítja Jenny Skipp. A lapok sokszor kollektív játékra alkalmas kérdéseket és feleleteket csatoltak a vonatkozó írásokhoz.

A műfajt minden társadalmi réteg kedvelte, ezért volt bőségesen mindenből olcsó kiadás is.

A pornópletyka másik nagy témái a prostituáltak és kurtizánok voltak. A pornópublikációk azonban különböztek a maiaktól: sok humor volt bennük, irodalmibb volt a színvonal és érintették az élet és a politika nagy témáit is.

Úgy látszik, nem a 21 század teremtette meg a bulvár műfaját. Az embereket mindig is érdekelte az, ami a hálószobán belül zajlik. De mi van akkor, ha már mindent megtudhatunk, mindenki bárhol, és bármikor beszélhet mások, és saját intim dolgairól? Lehet, hogy egy idő múlva már senkit se fog érdekelni…mert a csapból is ez fog folyni, vagy már folyik…

Forrás: www.ujszo.com



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!