Facebook hozzászólás

Hengerel a Jégvarázs és a Star Wars – potom pénzből is tuti a buli

Idén a legtöbben valamilyen állatos jelmezt öltenek, vagy hercegnőnek, tündérnek öltöznek. Népszerűek még a foglalkozásokat megjelenítő jelmezek és a szuperhősök is, de a Jégvarázs Elzája sem ment még ki a divatból. A Star Wars-karakterek és a különféle boszorkányos, vagy horroros ruhák 6-6 % körüli népszerűségnek örvendenek, a pókembert pedig a gyerekek 5 százaléka választja. Komplett jelmezt már 3390 forinttól is lehet kapni, de egy márkás, mesehős jelmez akár 20 000 forintba is kerülhet – derült ki a Játéksziget felméréséből.

A családok kevesebb, mint 20 százaléka készít saját kezűleg farsangi jelmezt, a megkérdezettek több mint fele hol vásárolja, hol készíti a maskarákat, 30% pedig egyértelműen a vásárlásra voksol. 2 és 5 ezer forint közötti összeget költenek gyerekenként a farsangi jelmezekre és kiegészítőkre, arcfestékre a családok fele 1-2000 forintot szán rá, tízezer forint fölé csak 3,5 százalék merészkedik.

Darth Vader, Kép: Játéksziget
Kép: Játéksziget

A gyerekek többnyire csak saját ruhában gondolkodnak, alig 5 százalékuk öltözik be csoportosan. A válaszadók fele 2-3 órát tölt farsangi készülődéssel gyermekenként – függetlenül attól, hogy veszi-e vagy készíti a jelmezt. 18,5 százalékuknak azonban ez akár 5 óránál hosszabb elfoglaltságot is jelenthet, sőt, vannak olyanok is, akik több napot is rá szánnak. A jelmezválasztásnál leginkább a gyerek ötlete érvényesül, de a családok 41 százalékánál együtt döntenek. Csak 8 százalék válaszolta azt, hogy az anyuka akarat a érvényesül. A jelmezeknek komoly utóélete van, ugyanis csak a megkérdezettek 21 százaléka írta azt, hogy egyszer használja, a legtöbben más alkalomra is felveszik, vagy testvéreknek, ismerősöknek adják tovább, elcserélik, esetleg a hétköznapokon tovább játszanak vele.

Sárkány jelmez, Kép: Játéksziget
Kép: Játéksziget

A gyerekek háromnegyede csak az iskolai vagy az óvodai jelmezverseny kedvéért öltözik be, de vannak, akik otthon, helyi közösségekben, vagy különböző délutáni különóráikon is részt vesznek farsangi mulatságon. Néhol még él a kiszézés hagyománya, gyakran táncokat tanulnak be a gyerekek, akad, ahol egész héten át áll a bál, a mohácsi busójárás pedig továbbra is népszerű.

És most következzék a 2018-as jelmez TOP-lista!

  1. Jégvarázs
  2. Star Wars
  3. Tűzoltó, Rendőr, Sheriff
  4. Hercegnők
  5. Mancs őrjárat figurái
  6. Szuperhősök

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

HÍREK

1 / 1 153

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!