Facebook hozzászólás

Hideg! – ordította bele Fülig Jimmy

Idén 50 éves a Littmann fonendoszkóp, amely az orvostudomány egyik legjelentősebb mérföldköveként lehetővé tette többek közt a szív és a tüdő meghallgatását. Nincs olyan háziorvosi rendelő, ahol ne lenne megtalálható, de a belgyógyászoktól a kardiológusokig szakemberek és pácienseik millióinak könnyíti meg az életét. Sőt, mostanra már a bluetooth-hoz hasonló innovatív megoldásokkal is kiegészült, és az űrben is használható.

Littmann fonendoszkóp, Kép: M3
Littmann fonendoszkóp, Kép: M3

Már gyerekkorunkból ismerős az érzés, amikor a hideg fonendoszkóp a hátunkhoz vagy a mellkasunkhoz ér, és a doktorbácsi vagy -néni csendben bólogatva figyeli a zörejeket. A Littmann fonendoszkóp hosszú évtizedek óta segít, hogy egészségesek maradjunk, mostanra pedig már olyan változata is létezik, ami a fém hidegségét egy erre kialakított gyűrűvel kompenzálja. Jelenlegi formájában 1967 óta segíti az orvosok munkáját, minőségének és megbízhatóságának, illetve kiváló akusztikai adottságainak köszönhetően máig hatalmas népszerűségnek örvend világszerte.

Az összetekert újságtól a világ legmodernebb fonendoszkópjáig
Bár a fonendoszkópok Ferrarijaként is emlegetett Littman fonendoszkóp 50 éve született meg, története sokkal régebbre, több mint 200 évre nyúlik vissza. René Laennec francia háziorvos ugyanis 1816-ban egy összetekert újságot használt arra, hogy meghallgassa egyik nőbetege szívét: ezzel elkészítette a világ első sztetoszkópját. A név is tőle származik, amelyet két görög szóból, a stethosból (mellkas) és a skopeinből (néz, lát) alkotott meg. 25 évvel később a New York-i George P. Camman gondolta tovább a találmányt, és egészítette ki két fülhallgatóval: az akkor kialakított design pedig kisebb módosításoktól eltekintve azóta is változatlan.
Egészen az 1960-as évek elejéig kellett várni, amíg Dr. David Littmann elismert kardiológus és nemzetközi EKG-szaktekintély, a Harvard orvosi egyetemének professzora szabadalmaztatta forradalmian új fonendoszkópját, amely már sokkal jobb akusztikai teljesítményre volt képes. Ezzel egy egyszerű hallgatókészüléket változtatott elképesztően hatékony diagnosztikai eszközzé. A 3M néhány évvel később megvette Dr. Littmann fonendoszkópjának jogait, és a tervek tökéletesítésével folytatta a munkáját.

Orvosok, Kép: M3
A gyógyítás jelképévé vált, Kép: M3
Már az űrbe is eljutott

Az azóta eltelt 50 évben nagyot fordult a világ, és számtalan más modern diagnosztikai módszert is kifejlesztettek, de kétségtelen, hogy a leggyorsabb, legpénztárcabarátabb és legelterjedtebb még mindig a fonendoszkópos vizsgálat. Az eszköz lépést tartott a változásokkal: a 3M 2015-ben mutatta be innovatív fonendoszkópjait, amelyek már például olyan előnyökkel rendelkeznek, mint a hangolható membránok.

Mi van, ha trombózist kapsz véralvadásgátló mellett?
A mélyvénás trombózis akut kezelése után nagy szerepe van a véralvadásgátló terápiának, ugyanis ekkor a hangsúly az ismételt trombózis prevencióján és a posttrombotikus szindróma elkerülésén van. Azonban olykor megesik, hogy a kezelés ellenére az illetőnél mégis kialakulnak vérrögök. Ennek okairól prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózisközpont véralvadási specialistáját kérdeztük.

Ezek lehetővé teszik, hogy az orvos különböző frekvenciájú hangokat hallhasson a fonendoszkóp megfordítása nélkül: finom nyomással alacsony frekvenciájú hangokat képes hallgatni, míg a magasabb frekvenciájú hangok erősebb nyomásra válnak hallhatóvá. A cég új környezeti zajcsökkentő technológiája (ANR – Ambient Noise Reduction) ráadásul 75%-kal, azaz 12 decibellel képes csökkenteni a zavaró környezeti zajokat, így nagyobb hangzavarban is hallhatóvá teszi a szív-, tüdő- és egyéb hallani kívánt testhangokat.

Sőt, az eletkronikus Littmann fonendoszkóp az űrbe is eljutott: magasfokú érzékenysége a speciális távgyógyászati szoftverekkel és a Bluetooth technológiával kombinálva lehetővé tette, hogy az orvos a Földről hallgassa meg a Nemzetközi Űrállomáson tartozkodó kozmonauta szívverését.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

A százéves fodrász története

A 102 éves Shitsui Hakoishi nyolcvanöt éve dolgozik fodrászként, és egyelőre nem tervezi, hogy nyugdíjba menne. A japán Idősek napja ünnepe alkalmából a kameráknak mesélte el élettörténetét.
1 / 211

OTTHON

Több tízmillió haramia élhet a lakásodban

Magyarországon több mint 2 millió ember szenved allergiás megbetegedésben, amelyek közül a poratka által okozott…

Ne a pénztárcád, a kreativitásod legyen menő!

Egy egész évnyi hajtás kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, semmire sincs szükségünk, csupán tartalmas együttlétre…
1 / 349

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 147

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!