Facebook hozzászólás
519

MATRÓNAKÉNT IS KÖTELEZ A NÉV

Hihetetlen! Evita tényleg a világ legszivárványosabb egyénisége

Már teljesen kipusztult a vadonban a kecses patás, leszármazottai csupán állatkertekben élnek. Evita nemcsak a Fővárosi Állat- és Növénykertben lakó mhorr gazellák közül a legidősebb, hanem a világ összes példánya közül is!

Mhorr gazelle, Budapest, Kép: wikipedia
Mhorr gazelle, Budapest, Kép: wikipedia

Az állatkertekben lakó állatok rendszerint lényegesen tovább élnek, mint a természetben élő fajtársaik. Hiszen a vadonban az állatok rengeteg veszélynek vannak kitéve, s szinte minden nap a létért, a túlélésért való küzdelem jegyében telik. Ebben a küzdelemben pedig sokan maradnak alul. A korszerű állatkertek lakóinak viszont sokkal könnyebb az életük, nem kell megküzdeniük a táplálékért, az ivóvízért, a búvóhelyért, nem kell menekülniük a ragadozók elől, sőt még a párválasztás sem jelent túl nagy gondot számukra. Ebből adódóan az állatkertekben sokkal gyakoribb az extrém magas élettartam is.

Az ilyen hosszú életű állatok közé tartozik Evita, a Fővárosi Állat- és Növénykertben élő mhorr gazella is, aki 2001. április 27-én született a Berlini Állatparkban, vagyis most áprilisban volt 18 éves. Ezzel nemcsak a városligeti intézményben látható hat mhorr gazella közül a legidősebb, hanem a világon jelenleg élő összes mhorr gazella közül is!

Mhorr Gazelle, közeli, Kép: wikimedia
Kép: wikimedia
Bő 18 évével Evita egyébként a mhorr gazellák abszolút rekordjától sincs már túl messze. A legidősebb valaha élt ilyen gazella – egy Separada nevű nőstény – 19 évig és négy hónapos korában pusztult el. Ehhez képest a vadon élő példányok – amikor még léteztek – 10-12 évnél tovább nemigen éltek.

A mhorr gazella (Gazella dama mhorr) tulajdonképpen a dámgazella (Gazella dama) egyik alfaja, amely eredetileg Északnyugat-Afrikában volt őshonos. Az utolsó vadon élő példányokat az 1960-as, ’70-es években figyelték meg. Állatkertekben is meglehetősen ritkán tartottak ilyen gazellákat, így az, hogy vadonbeli kipusztulásukkor még voltak egyedek, amelyekkel a mhorr gazella megmenthető volt,





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!