Facebook hozzászólás
268

Hihetetlen! Macska fertőzött embert tbc-vel!

Ki gondolná, hogy a kedves kis dörgölőzők veszélyesek betegségeket is okozhatnak a gazdinak!? A legutóbbi esetek sajnos ezt bizonyítják: a világon először fertőzött meg macska embert tébécével! Két esetben tesztek igazolták, hogy a kórokozó a háziállattól származik.

Aranyos, de veszélyes? – Kép: Pixabay

Jelenlegi ismereteink szerint még nem történt olyan a világon, hogy macskáról terjedt volna emberre a tuberkulózis. Ez az első két eset – idézte a The Daily Telegraph a brit közegészségügyi hatóság (PHE) képviselőjét. A két beteg szervezete jól reagál a kezelésekre – tudósított az MTI. Az állatorvosok szerint a házi macskák úgy kaphatták el a fertőzést, hogy borzüregbe merészkedtek, vagy olyan rágcsálókkal kerültek kapcsolatba, amelyek szintén jártak borz barlangjában.

A hatóság szakértői szerint állat úgy fertőzheti meg az embert, hogy a légző- vagy emésztőrendszerébe jut az állatból származó kórokozó, vagy úgy, hogy az ember bőrsérülése érintkezik a beteg vagy elhullott állattal. Azonban úgy vélik, hogy igen kevés az esélye annak, hogy macska fertőzzön meg embert. Danielle Gunn-Moore,a macskabetegségek kutatója ellenben azt mondja: nem szabad azt gondolni, hogy csak borzokat és szarvasmarhát fertőz meg a kórokozó. Volt már olyan esete, ahol kutyáról került át emberre a Mycobacterium bovis, amely a tébécé egyik kórokozója.

Koldusból királyfi: új lakója van a Churchill-villának!
Egy volt kóbor macska, VI. Jock személyében új macskalakója van Winston Churchill legendás brit miniszterelnök múzeumként működő egykori lakóházának. A chartwelli Churchill-házat kezelő alapítvány a néhai kormányfő kívánságát tartja tiszteletben azzal, hogy mindig tart egy narancsszínű macskát.

Tavaly kilenc olyan macskát vizsgáltak meg az AHVLA brit állat-egészségügyi laboratórium kutatói, amely ezt a mikrobát hordozta. A PHE 39 olyan embernek ajánlotta fel a tébécészűrést, aki érintkezhetett a kilenc fertőzött macskával, közülük 24-en éltek a lehetőséggel. Kettejüknél már kialakult tuberkulózist diagnosztizáltak – náluk kimutatták, hogy Mycobacterium bovis fertőzte meg őket – , másik két embernél csak lappangott a kór, de a tesztek egyértelműen bizonyították, hogy a kórokozó macskától származott. A PHE azóta nem értesült újabb macska általi fertőzésről.

Az adatok azt mutatják, hogy ez a kórokozó évente kevesebb mint 40 embert fertőz meg, többségük 65 év feletti. Valószínű, hogy a baktérium régebben került a szervezetükbe, és éveken át lappangott.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!