Facebook hozzászólás
226

Hírek a síron túlról

Hamarosan feltárulnak a túlvilági titkok! Augusztus 16-án a belvárosi Komplexbe érkezik az egyedülálló A Világ Múmiái Kiállítás. A tárlat a földkerekség legnagyobb múmiagyűjteménye, a testeket és tárgyi leleteket számos múzeumtól, egyetemtől, tudományos szervezettől és magángyűjteményekből kölcsönözték, hogy a nagyközönség szemtől szemben találkozhasson a történelem ezen különleges emlékeivel. A tárlat szakmai partnere a Magyar Természettudományi Múzeum.

A Világ Múmiái Kiállítást az Egyesült Államokban állították össze elismert tudósok, régészek, orvosok és antropológusok együttműködésével. Az USA-ban több mint 1,6 millióan látták a tárlatot. A nagyszabású bemutató európai premierje Prágában volt. A kontinensen másodjára a magyar közönség láthatja a tárlatot, méghozzá exkluzív összeállításban.

Egyiptomi múmia, Kép: sajtóanyag
Egyiptomi múmia, Kép: sajtóanyag

Az ugyanahhoz a tematikához köthető múmiákat egy teremben tekintheti meg a közönség, így a látogató időgépben érezheti magát, miközben betekintést kap az ókori Egyiptom világába, az inkák középkori civilizációjába, a dél-amerikai természeti törzsek, vagy a középkori Németország életébe.  A testek egy részét szakrális célokkal, szigorúan titkos rituálé keretében mumifikálták, míg mások a kripták, vagy lápok mélyén, természeti hatásra konzerválódtak.

Az egyik legérdekesebb lelet a kiállított múmiák közt Baron von Holz, a harmincéves háború alatt elhunyt nemesember teste, továbbá láthatóak lesznek a világhírű váci múmiák is. A családot 1994-ben fedezték fel egy rég elfelejtett földalatti kriptában. A tálat részeként egyiptomi állatmúmiákat és Nes-Hor egyiptomi pap mumifikálódott testét is bemutatják olyan exkluzív tartalmak mellett, amelyeket egyelőre még titok övez.

Múmia a lepel alatt, Kép: sajtóanyag
Múmia a lepel alatt, Kép: sajtóanyag

– Biztos vagyok benne, hogy minden korosztálynak lebilincselően izgalmas kalandban lesz része, ha ellátogat a tárlatra. Ezek a múmiák sok mindent elárulnak arról a korról, amelyben éltek. Segítségükkel megfejthetjük, hogyan öltözködtek, mit ettek, milyen betegségek sújtották őseinket a világ minden tájáról. Büszkék vagyunk arra, hogy ismét egy ilyen exkluzív kiállítással gazdagíthatjuk Budapest programkínálatát. Annak különösen örülök, hogy ezúttal szinte egész Európát megelőzzük, és a magyar közönség az elsők között láthatja ezt a páratlan gyűjteményt  – mondta el Bátyi Dániel, a rendező JVS Group Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

Az egyedülálló kiállítás az év végéig várja a látogatókat.

10 dolog, amit tudnod kell az aszteroidákról

Azon túl, hogy Bruce Willis az Armageddonban egy heroikus küzdelem után győzedelmeskedett az aszteroidák felett már jó pár valós tényt is tudunk ezekről az égitestekről. Például azt, hogy évente átlagosan egy autóméretű meteorit bekerül a Föld légkörébe, kétezer évente pedig a Földbe csapódik egy futballpályaméretű aszteroida.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!