Facebook hozzászólás
240

Hogyan előzzük meg a számítógép káros hatásait?

A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Kht. szervezésében „Egészség és Harmónia” címmel olyan tájékoztató előadás-sorozat zajlik, amely során egészségünk megőrzéséhez kaphatunk hasznos tanácsokat.

 2008. szeptember 10-én Varga Terézia gyógytornász tartott előadást „Számítógép – mozgásszervi panaszok – megelőzés” címmel, amely során a számítógép használat káros hatásairól és tüneteiről, illetve ezek megelőzéséről beszélt a szakember.

A napi 7-8 órás ülés, a számítógépes munkához felvett kényszertartás olyan egyoldalú statikus és mechanikus igénybevételt jelent a mozgás-szervrendszer, különös tekintettel a gerinc számára, ami kezdetben túlterhelést, később károsodást hoz létre az ízületet felépítő elemi struktúrákban.

 „A tartós computer használat káros tünete az ujjakban és a csuklóban jelentkező feszülés, bizsergés, hidegérzet és zsibbadás, nyak, váll, hát, deréktáji és végtag fájdalmak, amelyek erőtlenséget, mozgáskoordinációs zavarokat, szempanaszokat, fáradtságérzetet és a koncentráció csökkenését okozza. A tartós ülés miatt az alsó végtagi ízületek fájdalmassá válhatnak, a keringés is akadályozott.”

A tünet-együttest RSI (Repetitive Strain Injury) -szindrómának hívják, amely a nagy ismétlésszámmal végzett apró mozdulatok és a helytelen ülőhelyzet okozta megerőltetés, túlterhelés következményeként kialakuló izom, ín, ideg, és egyéb lágyrész károsodásainak gyűjtőneve.

 „Ha az intő jeleket nem vesszük komolyan, a gyógyulás hosszadalmassá válhat, sok számítógép használó azonban nincs tudatában munkája káros hatásainak, pedig egyszerű változtatásokkal, kicsit nagyobb odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért.” – tájékoztatott a gyógytornász.

Egy kérdőíves felmérés eredményei arra ösztönözték Varga Teréziát és kollégáit, hogy összeállítsanak egy olyan tájékoztató anyagot, amely segítségére lehet a számítógépes munkát végzőknek abban, hogy hogyan alakítsák ki munkakörnyezetüket, milyen a megfelelő ülés, hogyan kell helyesen használni a monitort, a billentyűzetet és az egeret.

Gyors és hatásos tornagyakorlatokat állított össze azok számára, akik sok időt töltenek számítógép előtt. „Ereszd el az egeret!” című CD-jükön a tornagyakorlatok mellett a fájdalom és más tünetek megelőzéséről is informálódhatnak az érdeklődők.

A következő linken található a CD bemutatója:

http://www.spaheviz.hu/index.php?base=press&id=75



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…
1 / 3 453

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!