Facebook hozzászólás
417

KEZDŐDIK A FÉSZEKRAKÁS

Hoppá! Albérlő a postaládámban?

Évek óta egyre gyakrabban fordul elő, hogy postaládába fészkelnek a cinkék. Az első esetekre márciusban lehet számítani, ezt követően a viselkedés a nyár második feléig is előfordulhat. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez egyre több információ érkezik a jelenségről.

A széncinege a legtermetesebb és a településeken is legelterjedtebb cinegefaj Magyarországon. Hagyományosan harkályodúkban költ és a mesterséges odúkban is szívesen fészkel.

Széncinege költ a postaládában, a budapesti Rákoshegyen, Kép: Orbán Zoltán
Széncinege költ a postaládában, a budapesti Rákoshegyen, Kép: Orbán Zoltán

Mi a siker titka?

A leggyakoribb „techno”-fészkelőhelyet jelentő postaláda mellett találták már fészkét: kerítések és korlátok üreges részeiben, vázábanútterelő-bójábanállítva tárolt matractekercsbenfelfordított virágcserépben, kandeláberben, kéménybencserépedényben, vascsövekben, utcai cigarettacsikk-gyűjtőben is.

Mágnesként vonzza a szécingét a postaláda nyílása, Kép: Orbán Zoltán
Mágnesként vonzza a szécingét a postaláda nyílása, Kép: Orbán Zoltán

Miért kedvelik a postaládát?

A többi cinegefajhoz képest a széncinege kevésbé ragaszkodik a magasan levő fészkelőhelyekhez. Ez a képessége különösen a mesterséges üregekben bővelkedő civilizációs környezetben jelent előnyt.

A Magyarországon elterjedt, hagyományos postaládatípus méreteit (alapterület, mélység, röpnyílás) tekintve nagyon hasonló a széncinegék természetes harkályodúihoz és a mesterséges odúkhoz – a különbséget csak a lapos kialakítás jelenti. A cinegék szempontjából a családi házas környezetben, a kerítésen, a madarak számára is jól láthatóan elhelyezett postaládák országos hálózata valójában a legnagyobb számban kihelyezett mesterségesodú-típusnak is tekinthető.

Tegyél ki egy táblát a kézbesítőknek, ha lakód lett, és adj instrukciókat! Kép: Orbán Zoltán
Tegyél ki egy táblát a kézbesítőknek, ha lakód lett, és adj instrukciókat! Kép: Orbán Zoltán

Teendők beköltözés után

A tapasztalatok alapján a lakók szívesen és megértéssel fogadják a cinegéket, mert jelenlétük sokkal több örömet jelent, mint kellemetlenséget. Utóbbi ráadásul nagyon gyorsan, könnyen és egyszerűen orvosolható. Tegyünk ki egy táblát a kézbesítőnek, hová tegye a küldeményt, a reklámot. Az is egy megoldás, hogy készíthetsz egy kis odút a postaláda mellé, hogy oda költözzön a madárka, a postaláda nyílását pedig billenősre cseréld, és akkor az odúba költözik. Fogadd szeretettel a jövevényeket! Meglásd, meghálálják!





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!