Facebook hozzászólás
678

STAGNÁLÓ ÁRAK, CSÖKKENŐ KERESLET

Hoppá! Kipukkadt az ingatlanpiac?

Most lesz csak szükség vérbeli ingatlanközvetítőkre! A közhiedelemmel ellentétben az elmúlt három évben tapasztalható ingatlanpiaci aranykor nem egyenlő az ingatlanközvetítői szakma virágzásával. Az erős kereslet miatt pont az önálló eladók és a szakértői segítséget ajánlók között dúlt a verseny. A szakértő szerint most már senki sem bízhatja a vak szerencsére, hogy megtalálja-e a komoly vevőt vagy sem?

Habár véget ért az aranykor az ingatlanpiacon, általánosságban véve, az árak csökkenéséről még nagyon korai lenne beszélni. Az azonban egyértelműen megfigyelhető, hogy az előttünk álló fél évben az árak tekintetében stagnálásra számíthatunk. A belvárosban a tipikus négyzetméterárak 1 millió forint alatt maradnak, csakúgy, mint a jellemzően erősen túlárazott XIII. kerületi Újlipótváros részében is. Csepelen szintén elkezdtek befagyni az árak, sőt, az új építésű ingatlanok esetében akár árcsökkenés is kezdődhet, mivel például a 40-45 millió forintos új építésű ikerházakat 25-32 millió forintos áron keresnek a vevők.

Kertes ingatlan Kép: Gardenexpo
Kép: Gardenexpo

Ez is azt bizonyítja, hogy kezd csökkenni a kereslet, és az eladóknak nagyon tudatosnak kell lenniük az árazás és az egész eladási folyamat kapcsán. Egyre inkább rádöbbennek, hogy nem olyan egyszerű eladni az ingatlant. Magától értetődő, hogy egy ilyen szituációban, az eladók nem engedhetik meg maguknak, hogy egy rossz tárgyalási technikával, egy elégtelen alkuval vagy hibás érveléssel elveszítsék a vevőt.

− Az ingatlanközvetítőknek eddig sem az volt a szerepe, hogy egy plusz hirdetési forrást biztosítsanak az eladásra. Az elmúlt három évben rengetegszer hallottam, hogy milyen jól pörög az ingatlanközvetítő szakma, de ez egy téves feltételezés. Az ügyfeleknek most van a leginkább szükségük a szakértő segítségre, hiszen jelenleg szembesülnek a legerőteljesebben a piacban rejlő kihívásokkal – magyarázza Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonosa.

Otthon nem idegesít a főnök

Home Office, Kép: pixabay
Kép: pixabay

A magyar munkavállalók 5 százaléka dolgozik túlnyomórészt otthonról, ugyanakkor 34 százalékuk próbálta már valaha a home office-t. Ők a legfontosabb pozitívumként az időspórolást és a kevesebb stresszt említették – derül ki az ismert lakáskassza országos, reprezentatív kutatásából. Az eredmények alapján a többség szeretne a jelenleginél többször távmunkában dolgozni, amelyhez a szükséges lakásfeltételek közül a külön dolgozószobát és az elkülönített dolgozósarkot említették kiemelten. A szakértő szerint annak, aki önálló dolgozósarok vagy dolgozószoba kialakításában gondolkodik, érdemes előre tervezni, hogy átgondolt, a családi élet harmóniáját is megőrző megoldás születhessen.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…
1 / 3 453

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!