>
Facebook hozzászólás

ÁLLATKERTI CÍMLAPSZTORI

Hoppá! Sün kelt ki a tojásból! Tüske és Böki összeszűrte… videóval!

Világraszóló szaporítási eredményt jelentett be a Fővárosi Állat- és Növénykert. A tojásrakó emlősök közé tartozó hangyászsünöknél ugyanis egy életerős, egészséges utód cseperedik. A világon csak nagyon kevés állatkertben foglalkoznak ezekkel az állatokkal, az pedig még ritkább, hogy szaporítani is sikerüljön. Ez még a hangyászsünök őshazájának számító Ausztrália állatkertjeiben is rendkívüli dolognak számít, Ausztrálián kívül pedig csak néhány alkalommal fordult elő hasonló siker. A kicsi jelenleg három hónapos, de a nagyközönség egyelőre még nem láthatja.

Tojásrakó hangyászsün, Kép: pixabay
Tojásrakó hangyászsün, Kép: pixabay

Tüske, a nőstény hangyászsün bő három hónappal ezelőtt egy tojást rakott le, amelyből másfél hét elteltével sikeresen ki is kelt a kicsi. A jövevény időközben a költőerszényt is elhagyta, és azóta is rendben fejlődik. A közönség azonban egyelőre még nem láthatja, hiszen a kicsi nagyrészt a tökéletes nyugalmat nyújtó költőládában fejlődik.

Tojásrakó hangyászsünbébi, filmkocka a Fővárosi Állat- és Növénykert mozijából
Tojásrakó hangyászsünbébi, filmkocka a Fővárosi Állat- és Növénykert mozijából

A hangyászsünök rendkívül ritkán láthatók állatkertekben. Az őshazájuknak számító Ausztrálián kívül csak alig két tucat állatkertben lehet találkozni velük, Európában mindössze tizenegy helyen. Szaporodásuk még nagyobb ritkaságnak számít, a kicsik sikeres felnövekedése pedig olyan szakmai eredmény, amely még Ausztráliában is az újságok címlapjára kerül. Állatkerti szakmai körökben a hangyászsünöket a legnehezebben szaporítható állatok között tartják számon.

 

A Fővárosi Állat- és Növénykertben már az 1910-es években is foglalkoztak hangyászsünökkel, az újabb időkben azonban 2012-ben fogtak bele ismét a tartásukba. Az akkor érkezett pár, Tüske és Böki bemutatásával elsősorban az volt a cél, hogy a tojásrakó emlősök is képviselve legyenek a városligeti intézményben. Az állatkerti szakemberek azonban titkon azt remélték, hogy talán szaporítani is sikerül majd őket.

Derék fickó ez a novoszibirszki Janó

Ázsiai vadkutya, kép: wikimedia
Ázsiai vadkutya, kép: wikimedia

Három anyától összesen tizenegy kölyök született a Fővárosi Állat- és Növénykertben lakó ázsiai vadkutyáknál! A hancúrozó apróságok nagyon aranyosak, ám mivel veszélyeztetett fajról van szó, szaporításuknak természetvédelmi jelentősége is van.

A hangyászsünök a legkülönösebb állatok közé tartoznak, hiszen emlős létükre nem eleven utódokat hoznak a világra, hanem tojásokkal szaporodnak. A hangyászsünökön kívül az emlősök körében egyedül a kacsacsőrű emlős rak még tojásokat.

200 millió éves találmány a kemény tojás

Lufengosaurus-tojáshéj-töredék, Kép: Koen Stein
Lufengosaurus,tojáshéj-töredék, Kép: Koen Stein

 

Leheletvékony, mégis kemény héjuk volt a dinoszauruszok fosszíliákban ránk maradt tojásainak – derült ki egy most publikált tanulmányból. A korábban általános, lágy héjat felváltó evolúciós újítás nagyjából 200 millió éve robbanásszerűen terjedt el a gerincesek több fejlődési ágában is.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Nyissunk ablakot a városi legendákra

Amikor lakásfelújításon vagy épp építkezésen gondolkozunk, az ablakok sokszor nagyon kis hangsúlyt kapnak a…

Most se gyulladj be!

Meggyújtottuk az első gyertyát az adventi koszorún. Ezzel a gesztussal megkezdődött az ünnepi készülődés. Rajtunk…
1 / 350

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 148

HÍREK

1 / 1 161

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!