Facebook hozzászólás

Hová tűnnek a fecskéink?

Felborult a természet több évezredes megszokott menetrendje, és ez nagy próbatétel elé állítja a költöző madárfajokat, így a nálunk fészkelő füsti-, molnár- és partifecskéket is. Itthoni költésükhöz a feltételek megteremtése mindinkább emberi gondoskodást is igényel. Meghálálják: elpusztítják a nálunk új, az emberre is veszélyes trópusi rovarokat.

A fecskék különösen érzékenyek a környezeti, éghajlati változásokra, mert kizárólag repülő rovarokkal táplálkoznak, a szúnyogok, legyek viszont esős, hűvös napokon megbújnak. Ilyenkor például a cinege átáll a magokra, a gólya mezei pocokra vadászik, a fecske viszont éhen marad.

Kép: Pixabay

Az éhező fiókák, felélve belső energiatartalékaikat, fáznak is. Felmelegítésükre a szülők kiröppenés helyett a fészekben maradnak,és gyakran előfordul, hogy néhány napon belül az egész legyengült fecskecsalád elpusztul. Ráadásul a tetemek miatt a következő fecskegeneráció nem tud beköltözni a fészekbe, így az ő létük is veszélybe kerülhet – mondta el Orbán Zoltán,a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ornitológusa az MTI-nek.

A fecskék élettere a nagyüzemi mezőgazdaság térhódítása nyomán egyébként is szűkül, ezért az ereszek alá, erkélyek zugaiba műfészkek, az udvarokban építőanyagként szolgáló sárkupacok kihelyezésével megkönnyíthető a madarak élete.

Segítsd te is a kutyamentőket!
Bárki csatlakozhat a Pilis-Budai Kutyamentőkhöz, aki szívesen segít szállításban, plakátolásban, Az örökbefogadó napok szervezésében, esetleg szívesen lenne ideiglenes befogadó. Ez időszak alatt a kutyák rehabilitációs,szocializációs folyamatok során készülnek fel arra, hogy végleges gazdihoz kerüljenek.

A fecskék a hosszú vándorlás alatt is ki vannak téve az időjárás szeszélyének, olykor a vad viharok vagy a szárazság miatti gyér táplálék tizedeli a kolóniát. Az évente ismétlődő túlélőversenyből hazatérő győztes madarak május közepéig felerősödnek, párt keresnek, és nekilátnak a fészek építésének. Ezután 4-5 fiókát nevelnek fel, a nyár közepén pedig újból költ a fecskepár.  Az egyre gyakrabban elhúzódó nyarak kiváltotta új jelenség, hogy a fecskepárok sok esetben harmadszor is költenek, így próbálva erősíteni a faj fennmaradását.

Ennek ellenére az állomány az elmúlt évtizedekben a felére csökkent, az ornitológus szerint idén a fecskék száma 200 ezer körül lesz. Ha ez a tendencia folytatódik, néhány éven belül legfeljebb mutatóban fordul majd csak elő a fecske, pedig fontos szerepet tölt be a természet egyensúlyának fenntartásában. Az éghajlatváltozás kísérőjelenségeként ugyanis olyan, eddig a trópusokon és a mediterrán égövön honos paraziták, kártevő rovarok jelennek meg a Kárpát-medencében, amelyek az emberre is veszélyt jelenthetnek. A fecske viszont az egyik leghasznosabb „ingyenes szúnyogirtó”, ezért is célszerű a környezetünkben élő fecskék kiszolgálása műfészkekkel, sárszigetecskékkel.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Pornó vagy szakértő?

Mindenki tanítja, senki sem csinálja - általában ebben a helyzetben találjuk magunkat, ha egy téma kapcsán tanácsra van szükségünk. Ha azonban a szexről van szó, megváltozik a felállás: mindenki…
1 / 211

Receptek

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!