Facebook hozzászólás
300

Huszáros hétvége a Skanzenben

Március 15-16-17-én ismét huszárokkal népesül be a Szabadtéri Néprajzi Múzeum. A nemzeti ünnepen nemcsak viseletüket ismerhetik meg kicsik és nagyok a Skanzenben, de ízelítőt kaphatnak a lovashuszár virtusból is.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére szervezett programok segítségével az idei hosszú hétvégéjén átélhetjük, milyen volt huszárnak lenni a forradalom idején.

Titkok és csodák porcelánba rejtve
Herendi porcelánokból nyílt kiállítás Fehérvárcsurgón, a Károlyi Kastély díszebédlőjében. A lassan hagyománnyá váló Károlyi Gasztro Akadémia kísérőprogramja önálló tárlatként is elbűvöli a látogatókat. A pompás porcelánok március 25-éig láthatók.

Bepillantást nyerünk a huszárok életébe, és ha a zenés-táncos verbuválást követően beléptettek a hadseregbe, a Skanzen Huszárképzőjében kiképeznek katonának. Újrajátszhatjuk a ‘48-’49-es csatákat ólomkatonákkal, és belekóstolhatunk a huszárok kedvenc ételeibe is.

Huszár almával, Kép: Skanzen
Kép: Skanzen

Lesz fegyver- és szablyabemutató, a kézműves foglalkozásokon elkészítik a 48-as viseletek kellékeit: a huszárcsákót, a fakardot és a kokárdát. Hímeznek könyvjelzőt, varrnak zoknilovat, díszítenek huszáros mézeskalácsot. Vándormuzsikus járja a portákat és nem maradhatnak el a játékos huszárképző ügyességi játékai sem. Kiderül, ki az igazi Skanzen huszár!

48-as huszárok, Kép: Skanzen
Kép: Skanzen

Mindhárom napon, március 15-16-17-én reggel 9-től délután ötig várják a látogatókat. A részletek itt olvashatod.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!