Facebook hozzászólás

Időjárás: januári tavasz egész héten

Hétvégére nem érkezett meg sem a lehűlés, sem a havazás, és ezen a héten sem várható hidegebb idő, sőt: többször is 10 Celsius-fokig melegszik a levegő, néhol 16 fok is lehet. Emellett többször lehet ködös az idő, megerősödhet a szél, és többfelé várható eső. Hát, nem tipikus január…

Hóra továbbra sem lehet számítani – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat középtávú előrejelzéséből.

Hétfőn többnyire napos időre van kilátás, napnyugta után felhősebb lesz az ég, de csapadék nem várható. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 4 és plusz 1 fok között valószínű. A legmagasabb hőmérséklet 6–11 fok között várható, északkeleten ennél kissé hűvösebb lesz.

Nagykanizsa, január 12., 10 Celsius-fok: egy méh virágport gyűjt – Kép: MTI/Varga György

Kedden délen, délkeleten lehet a legtöbb napsütés. Főleg északon és nyugaton alakulhat ki elszórtan eső. A minimumhőmérséklet –3 és +2 fok között valószínű. A nappali maximumok általában várhatóan 5–10 fok között alakulnak, északkeleten megint csak pár fokkal hűvösebb lehet ennél.

Szerdán eleinte nyugaton és északon, majd délután keleten is több helyen várható eső, zápor. A Dunántúlon a szél is megerősödhet. A leghidegebb órákban –2 és +6 fok között alakul a hőmérséklet, északkeleten hidegebb, délnyugaton melegebb lesz. Napközben 4–10 fokig melegszik a levegő.

Csütörtökön keleten és a főváros térségében többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, párás a levegő. Nyugaton viszont lesznek helyek, ahol felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap. Eleinte keleten még előfordulhat eső, egyébként legfeljebb a borongós, ködös tájakon alakulhat ki szitálás, ködszitálás. A szél többnyire mérsékelt marad, de a Nyugat-Dunántúlon helyenként élénk vagy erős közeli széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet –3 és +3 fok között valószínű, a kevésbé felhős helyeken lesz a hidegebb. A legmagasabb hőmérséklet 1–6 fok között alakul.

Mi lesz a gyümölcsfákkal?
A szokásosnál melegebb decemberi és januári időjárás még nem károsította gyümölcsösöket, de egy hosszabb ideig tartó meleg nagy kockázatot jelent, mert a gyümölcsfákon a rügyek megduzzadhatnak, egy későbbi lehűlés pedig komoly károkat okozhat. (MTI)

Pénteken túlnyomóan borult lesz az ég, a Dunántúlon és a Kisalföldön szakadozhat fel nagyobb eséllyel a felhőzet. Az éjszaka képződött köd fokozatosan feloszlik, de párás marad a levegő, s szitálás előfordulhat. A szél időnként megélénkül, a Kisalföldön meg is erősödhet. A leghidegebb órákban mínusz 1 és plusz 4 fok között alakul a hőmérséklet. Nappal általában plusz 6 és plusz 9 között, de a tartósan ködös tájakon csak 2-4 fok körül marad a hőmérséklet.

Szombaton az ország nagy részén napos lesz az idő, nem várható csapadék. Északkeleten viszont borult, párás idő várható, szitálással. A szél időnként megélénkül, északnyugaton és délkeleten olykor meg is erősödhet. A minimumhőmérséklet 1 és 6 fok között, a legmagasabb hőmérséklet 7–16 fok között alakul, de a felhős északkeleti országrészben csak 3-4 fok körül valószínű.

Vasárnapis időnként megerősödhet a szél, emellett beborul az ég, s több helyen valószínű eső, zápor. A leghidegebb órákban 1–6 fok között alakul a hőmérséklet. Napközben 4–11 fokig melegszik a levegő.

Mi a helyzet Európában?
A szárazföld déli és északi területein egy-egy nagy kiterjedésű anticiklon található. Azonban míg a déli magasnyomás területét az évszakhoz képest enyhe levegő tölti ki, északon sarki hideg uralkodik. A csúcshőmérséklet délen 10–18 fok között változik, ugyanakkor Skandinávia északi részén napközben is kemény fagy van, itt –10, –20 fokot mérnek. A két anticiklon között két középponttal rendelkező ciklonrendszer található. A Kelet-Európa fölött örvénylő ciklonból sokfelé havazik, miközben nyugati tagjánál az eső, záporeső jellemző. Szintén ebben a sávban erőteljes a nyugati áramlás. A Kárpát-medence fölé hétfőn estig délnyugat felől magasnyomású zóna húzódik, a magasban melegedés várható.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

OTTHON

Ásó, kapa, nagyharang – helyett az Égig érő fű

Most is bejött: a kevesebb több. Nagyon kevés időt tudunk otthon tölteni, de olyankor olyan jól esik kiülni a…

Ahol 15-25 millióért vehetünk házat

Habár tovább bővül a kereslet, és emelkednek az árak a Velencei-tónál, még mindig rendkívül versenyképes az…
1 / 345

CSALÁD

Agresszívvá válhat-e a gyerekem, ha megtanulja megvédeni magát?

Üt, csíp, rúg, harap, sikít, kiabál - ki ne találkozott volna már olyan gyermekkel, akiből szabályosan előtör az agresszivitás a közösségben. Annak ellenére, hogy a…
1 / 136

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!