Facebook hozzászólás

AKTI SZÍV NÉLKÜL TEMETTEK EL

Így lett egy nyomorék fáraóból Egyiptom leghíresebb uralkodója

Szinte napra pontosan 97 évvel azután léphetünk be Tutanhamon sírjába, hogy feltárták azt a Királyok völgyében. November 8-án rendkívüli kiállítás nyílik a Komplexben. A tárlatot szakmai berkekben a „Kiállítások királyának” tartják, és hamarosan Budapest kulturális palettáját gazdagítja a Király utcában.

Tuttenhamon, kiállítási tárgyak, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

A Tutanhamon rejtélye és kincsei kiállítás az ókori Egyiptom titokzatos világába kalauzolja az érdeklődőket.  A kalandos időutazáson a látogatók a sír fantasztikus kincseit abban a formában pillanthatják meg, ahogyan 1922. november 4-én Howard Carter brit régész egy gyertya pislákoló fényénél látta meg először a tárgyakat.

Tutanhamon titkai

Tutenhamon halotti maszkja, Kép: pixabay

Donga lábbal, nőies csípővel született az ifjú. A tudósok szerint rendkívül elálló fogai lehettek. Tíz évnyi uralkodás után 19 éves korában halt meg, de a rossz balzsamozás miatt nehezen rekonstruálható a test. Az biztos, hogy baleset érhette, eltört a lába és több bordája. Szíve feltehetően annyira roncsolódott, hogy ő lett az egyetlen fáraó, akit szív nélkül temettek el. Kora politikusai nem tartották nagyra, és igyekeztek nevét is kiirtani mindenhonnan. Ez annyira jól sikerült, hogy még a sírrablók is megfeledkeztek róla. A brit régész így találta meg teljesen érintetlenül a sírt, és így vált halhatatlanná 3300 évvel később halhatatlanná a 19 éves uraklkodó.

A sírkamrák egymás után nyílnak meg a kiállítás közönsége előtt. A sír fekete sakálszobor őrei mintha még most is a sírkamrát őriznék, a kanopusztartó szekrény és a körülötte lévő usébti szobrok is ugyanabban a formában láthatóak, mintha nem is telt volna el azóta 3300 esztendő…

Tuttehamon szarkofágok közeli, Kép: sajtóanyag
Tuttehamon szarkofágok közeli, Kép: sajtóanyag

A kiállítás szervezői egyenesen a felfedezők bőrébe bújtatják a látogatóikat. A jubileumi évforduló alkalmából – hiszen majd 100 éve fedezték fel a történelem legnagyobb régészeti szenzációját – rengeteg extra anyag és meglepetés érkezik majd a tárlattal együtt a több mint 1000 kiállítási tárgyon túl.

Usebti szobrocskák a Tutenhamon kiállításon, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

A 2200 négyzetméteres tárlat az eredeti formájában mutatja be a sírkamra kegytárgyait. A kiállított hiteles másolatokat neves egyiptológusok ellenőrzésével készítették. A kiállítás teljes pompájában mutatja be a legfontosabb leleteket: kincsekkel teli dobozok és ládák nyílnak meg a publikum előtt, illetve a közönség megnézheti közelről Tutanhamon halotti maszkját is, ami a régészek szerint eredetileg nem is neki, hanem Nofertitinek, vagyis feltételezett anyjának készült volna.

Mit jövendöl horoszkópod az egyiptomiak szerint?

Izisz szobor, Kép: wikipedia
Kép: wikipedia

Az óegyiptomi horoszkóp egészen különleges, és a nyugati asztrológiát ismerők számára szokatlan is. Az egyiptomiak ugyanis istenekről nevezték el a jegyeket. Azok a tulajdonságok, amelyeket ezek az istenek hordoztak az észak-afrikai nép szerint, az az adott jegyben születettekre is jellemző.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Ez nem lehet válóok

Mielőtt külön szobába költöznénk párunkkal a hangos horkolás miatt, érdemes utána járnunk, hogyan kezelhető a…

Megszenvedjük a reggeli ködöket!

Egész héten frontmentes marad az idő, azonban ilyenkor ősszel már egyre gyakoribbak, és egyre makacsabbak is a…
1 / 1 500

PÁRKAPCSOLAT

Pornó vagy szakértő?

Mindenki tanítja, senki sem csinálja - általában ebben a helyzetben találjuk magunkat, ha egy téma kapcsán tanácsra van szükségünk. Ha azonban a szexről van szó, megváltozik a felállás: mindenki…
1 / 211

OTTHON

Keresd a számlákat, ha társasházba költöznél!

Hamarosan már annak is utánanézhetnek a lakásvásárlók, hogy milyen anyagi helyzetben van a társasház, ahová…

Ne gyulladj be fölöslegesen!

Minden fűtési szezon előtt elengedhetetlen a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzése, karbantartása, ha kell javítása.…
1 / 348

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!