Facebook hozzászólás
454

Így lett özvegy Amerika első hölgye

Röviddel harmadik hivatali éve vége előtt történt a merénylet Kennedy ellen. Felesége, Jacqueline és az elnök a dallasi repülőtérre érkezett, ahol John Connally – Dallas kormányzója -, és felesége Nellie fogadták. Elindultak és a konvoj második autójába ültek be. Ahogy a Houston Streetről az Elm Streetre fordult a nyitott limuzin, hirtelen lövés dördült el a 82 méterre lévő tankönyvraktár 6. emeletéről. Ám a következő pillanatban még néhány lövés a szemközti térről is hallatszott. Ennek éppen ma 55 éve. 

Kennedyék megérkeznek Dallasba, Kép: wikimedia
Kennedyék megérkeznek Dallasba, Kép: wikimedia

 

Az elnök koponyája, agyveleje teljesen szétroncsolódott. Felesége a Parkland Memorial kórházhoz szállítatta, azonban délután egy órakor nyilvánosságra hozták az elnök halálát. Másfél órával később pedig az Air Force One fedélzetén feleskették Johnsont, az új elnököt. Miután férjét halottnak nyilvánították, Jacqueline nem volt hajlandó átöltözni, lemosta ugyan a vért az arcáról, de továbbra is a merénylet idején használt, véres rózsaszín kosztümjét viselte. Az elnöki eskütétel után Lyndon B. Johnsonnak: „Azt akarom, hogy lássák, mit tettek Jackkel!”

Lánya, Caroline Kennedy anyja ruháját 2003-ban az Országos Levéltárnak adományozta azzal a feltétellel, hogy száz évig nem teszik közszemlére, így a híres világos rózsaszín Chanel kosztümje 2103-ban lesz először megtekinthető. Johnson életrajzírója, Robert Caro azt írta, hogy Jackie azért akart jelen lenni az eskületételen, hogy ezzel is bizonyítsa az új elnök legitimitását a Kennedy-lojalisták és az egész világ előtt.

Lyndon B. Johnson leteszi az elnöki esküt, mellette Jacqueline Kennedy, Kép: wipedia
Lyndon B. Johnson leteszi az elnöki esküt, mellette Jacqueline Kennedy, Kép: wipedia

Jacqueline Kennedy aktív szerepet vállalt férje állami temetésének megszervezésében. Megengedte, hogy az emberek leróhassák gyászukat a Fehér Házban és a Kapitóliumban. A gyászszertartást a Szent Mátyás Katedrálisban tartották. John Fitzgerald Kennedyt 1963. november 25-én az Arlingtoni Nemzeti Temetőben helyezték örök nyugalomra, és felesége volt az első, aki az öröklángot meggyújtotta a sírjánál, amit az ő kérésére terveztek.

Jacqueline Kennedy a támadás és a temetés alatti határozottságával és bátorságával elnyerte a világ megbecsülését. Férje halála után két héttel hagyták el a Fehér Házban lévő lakosztályukat. Johnson rendszeresen beszélt vele telefonon, és leveleket is váltottak egymással.

John Fitzgerald Kennedy elnök özvegye férje halála után több mint harminc évvel, hatvannégy éves korában hunyt el. Rákban szenvedett.

(Forrás: wikipedia)

Mit ettek az amerikai elnökök karácsonykor?
Nincs általános fogás, karácsonyi ünnepi asztalra az Egyesült Államokban nem úgy például, mint hálaadáskor, amikor szinte minden családnál áfonyás pulykát és sütőtökből készült süteményt fogyasztanak. Az amerikaiak egymástól lesik el a jóféle étkek receptjeit, s ilyenkor szóba kerül az is, mit esznek a hírességek, például a híres politikusok. A pirítóstól a homárig szinte minden volt már az asztalukon.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!