Facebook hozzászólás
285

Így óvhatod meg lakásodat a túlfeszültségtől

A Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság októberben közzétette az épületek elektromos hálózatának védelmével kapcsolatos ajánlásait. A javaslatokat az Egyesült Államok a közeljövőben átemeli saját törvényi szabályozásába, azt azonban, hogy nálunk mikorra válik hatályos rendeletté vagy törvénnyé az ajánlás, egyelőre nem lehet megjósolni. A bizottság ajánlásai alapján összeállítottuk, milyen károkat okozhat a hálózatok túlfeszültsége és, hogyan védekezhetünk ellene.

A legfrissebb javaslat a háztartások elektromos hálózatának legveszélyeztetettebb pontjaira hívja fel a figyelmet, melyek közé tartozik a hálószoba, valamint azok a helyiségek, ahol nagy értékű berendezéseket, elektromos eszközöket, éghető anyagokat tárolunk, továbbá az épület olyan részei, ahol annak struktúráját éghető szerkezeti elemek alkotják.

Hatalmas villám csap a városba, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Az ajánlat kiemeli, hogy az elektromos rendszerekben előforduló problémák egyik leggyakoribb forrása az ún. ívhibák.

– Az áramkörben előforduló ívhibák a hibás vezeték-, kábelszigetelés vagy rossz villamos kötésekmiatt fordulnak elő, amelyek az elektromos lakástüzek kialakulásának leggyakoribb kiváltója. Ez azonban csak egy, a közvetetten előforduló káresetek közül – hangsúlyozta Tinyó Tamás, a Siemens Zrt. Energy Management divíziójának igazgatója.

Ívhibákon kívül az elektromos hálózatban hatalmas károkat okozhat a villámcsapás is. Ereje beláthatatlan következményekkel jár egy védelemmel el nem látott épület esetében: ha például a házba vezető hálózatokat éri, az otthoni vezetékeket kiégetheti, szétolvaszthatja a kábeleket, biztosítékokat, tönkreteheti a háztartási gépeket, elektromos berendezéseket, szélsőséges esetben pedig lakástüzet is okozhat. Mindezen károk megelőzésének érdekében érdemes a hálózat védelemre, és nem a károk enyhítésére fókuszálni.

– A jogszabályok nagy mozgásteret engednek a hálózatok felügyeletét tekintve, amelyet betartva az elektromos eszközök védelme nem mindig garantálható. A legszigorúbb szabályozás a villámhárítók beszerelésére vonatkozik, ugyanis azt törvény határozza meg, az egyes épülettípusokra milyen villámhárító szerelhető fel. Azonban a villámhárító szerepe csupán annyi, hogy a földbe vezeti a hatalmas feszültségű áramot, amelynek egy része behatolhat a lakáson belüli elektromos hálózatba. – mondta el a Tinyó Tamás. – „A Siemens számos megoldást dolgozott ki az ívhiba, a villámáram-, illetve a túlfeszültség hatásai ellen, melyek lényege, hogy a házban található elektromos berendezéseket megóvja, valamint az otthonunkban az előbb említett hatásoktól kialakuló elektromos tüzeket megakadályozza.”

Tudod, hogy lesz világítás Afrika elmaradott tájain? Mi már megírtuk! 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!