Facebook hozzászólás
330

Indul Petényi, a szemétevő

A PET Kupa és egy független laboratórium együttműködésében az idén nyáron megmérik Magyarország második legnagyobb folyójának mikroműanyag-tartalmát – jelentették be a tiszta Tiszáért rendezett szakmai kerekasztalon. A Laboratorium.hu tudósításából az is kiderül, hogy Ukrajnából jó hírek érkeznek, és hogy 2017-ben elindítják a szemétevő szeméthajót, azaz a Petényit…

Tavaly a laboratóriumi eredmények már kimutatták, hogy a Tiszán lehaladó irdatlan mennyiségű PET-palack nyomot hagy a természetben is: a vízben megtalálták a műanyaggyártáshoz használt ftalát vegyületet. Az idén a tiszai környezetszennyezés ellen hosszú évek óta küzdő PETKupa és a negyed évszázados tapasztalattal rendelkező, környezetvédelmi vizsgálatokkal is foglalkozó WESSLING Hungary Kft. független laboratórium elhatározták, hogy korunk egyik legfontosabb kihívására, azaz a már az élelmiszereinkben is megjelenő mikroműanyag-szennyezésre is felhívják a figyelmet.

Tisza PET-palackokkal, Kép: laboratorium.hu
Tisza PET-palackokkal, Kép: laboratorium.hu

A mikroműanyag korunk egyik legaggasztóbb környezetvédelmi kihívása

Bordós Gábor, a Wessling Hungary Kft. projektmenedzsere kiemelte, hogy a nagyméretű PET-palackok ugyan nem képesek bekerülni a táplálékláncba, a fizikai-kémiai hatások során aprózódó műanyagok azonban igen. A mikroműanyagok már anyagukban is kémiai veszélyt hordoznak, ám mivel képesek a vizekben jelen lévő szerves szennyezők megkötésére, így azokat koncentráltabb formában juttatják az élőlények szervezetébe. Ezt igazolják az európai édesvizeken végzett kutatások eredményei, illetve a Duna ausztriai szakaszán nemrég mért értékek, amelyek jól mutatják, hogy a szennyezés Magyarországot is érinti.

Vízminta ellenőrzése, Kép: laboratorium.hu
Vízminta ellenőrzése, Kép: laboratorium.hu

A független vizsgálólaboratórium 2016 óta támogatja analitikai vizsgálatokkal a PET Kupa sikerességét. Bordós Gábor bejelentette, hogy 2017-ben a PET Kupa során megvizsgálják a Tisza mikroműanyag-tartalmát is. A természetes vizek szennyezettségét felmérő vizsgálat hiánypótló a Kárpát-medencében, hiszen eddig még csak a halastavak kutatása kezdődött meg.

Vízre teszik a szemétevő hajót!

2017-ben vízre bocsájtják a Petényi névre keresztelt szemétevő szeméthajót! A katamarán testű, moduláris szerkezetű, PET palackokkal töltött pontonokból összeállított hajó személyzetével képes a műanyaghulladék begyűjtésére, azok bezsákolására és partra rakodására. A hajót kamerákkal és vízminőséget mérő rendszerrel felszerelve 0-24 órás felügyeleti rendszerként is lehetne használni.

Bíztató hírek Ukrajnából

Veres József, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője a szakmai tanácskozáson beszámolt arról, hogy a 2017-es jeges ár után a hullámterében megint jelentős mennyiségű szemetet hagyott maga után a víz. Mintegy 20 000 köbméter hulladékot kellett eltávolítani a területről.

Pet-palackok a Tisza árterében, Kép: laboratorium.hu
Pet-palackok a Tisza árterében, Kép: laboratorium.hu

Hangsúlyozta, hogy a vízügyi igazgatóságok nem tudják önállóan megoldani a problémát, nemzetközi együttműködést kell kialakítani az úgynevezett felvízi országokkal, hiszen a hulladék döntő hányada onnen érkezik. A szakemberek rendszeresen figyelik a hulladékhozamot, és az adatok birtokában tárgyalhatnak a határvízi megbeszéléseken. Pozitívumként emelte ki, hogy Ukrajnában elindultak a hulladékgazdálkodás fejlesztését célzó programok, hulladéklerakók, -válogatók építése, melyek hosszú távon – szemléletformálással kiegészítve – a probléma megoldásához vezethetnek.

Az idén nyáron tervezett mikroműanyag-vizsgálatok még teljesebbé tehetik a környezetszennyezés mértékéről alkotott képet.

Patikamérlegen a mikroműanyagok
Világszerte ismertek a műanyag hulladékok okozta környezetvédelmi problémák, az aprózódásuk nyomán azonban egy mindezidáig alig vizsgált, nem szabályozott, globális veszély jelent meg: a mikroműanyagok. Az élelmiszerláncba bekerült és az emberi szervezetben is kimutatható anyagok vizsgálata lehet az első, a kérdés kezeléséhez vezető legfontosabb lépés. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott tanácskozáson elhangzott, hogy Magyarországon a régióban elsőként hamarosan megmérik vizeink mikroműanyag-szennyezését – derült ki a Laboratorium.hu tudósításából…

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!