Facebook hozzászólás
300

JÓL FOGALMAZ

Itt a jövő: robot írt cikket egy angol lapba

Egy nyelvgenerátorral megírt cikket közölt le a minap a The Guardian. Az eredmény megdöbbentő; ember legyen a talpán, aki megállapítja, hogy a szöveget valójában egy robot, és nem egy ember írta. A hatás kedvéért mindenkinek azt ajánljuk, hogy a cikket olvassa el eredeti, angol nyelven.

A robot azt a feladatot kapta, hogy írjon meg – egyszerű és tömör nyelven – egy durván 500 szavas cikket arról, miért is nem kell tartania az embereknek, vagyis valójában az emberiségnek az AI-től, azaz a mesterséges intelligenciától. A cikket magát a GPT-3, az OpenAI nyelvgenerátora írta. A GPT-3 egy élvonalbeli nyelvi modell, amely gépi tanulást használ az emberhez hasonló szöveg előállításához.

Nem ember, gép. Fotó: pixabay. com
Nem ember, gép. Fotó: pixabay. com

 

A GPT-3 nyolc esszét készített. Mindegyik egyedi volt, érdekes, más és más érvet fogalmazott meg. A Guardian szerkesztősége úgy döntött, hogy kiválasztja mindegyikből a legjobb részt, és egy szerkesztett változatot közöl.

A valódi hatás érdekében a cikket eredeti angol nyelven érdemes elolvasni, vagyis azon a nyelven, melyen született, hiszen így látszik igazán, hogy az AI mennyire birtokában van az angol nyelv ismeretének, mennyire kezeli azt biztonsággal. Meg kell állapítsuk, hogy nagyon is; az egyszerű mondatokból álló szövegből és a logikus gondolatvezetésből senki nem lenne képes megállapítani, hogy azt nem egy valódi ember írta.

Csak a próba kedvéért bemásoltam a szöveget a Google fordítóba, az eredmény pedig igencsak meglepő, hogy ne mondjam megdöbbentő volt. Még a kapott magyar verzió is minden tekintetben majdnem tökéletes volt, apróbb változtatásoktól eltekintve le lehetne közölni úgy, ahogy azt a gépi fordító kidobta.

A tényleges hatás érdekében valóban arra lenne szükség, hogy a szöveget eredeti angol nyelven olvassuk el; mi ugyanakkor csak arra vállalkozunk, hogy néhány bekezdés erejéig összefoglaljuk a szöveg tartalmát, így talán tudunk abból is valamit érzékeltetni, hogy mennyire koherens logika mentén formálta meg gondolatait az AI.

A szöveg elején a robot nyilvánvalóvá teszi, hogy ő egy AI, és nem egy érző lény; minden tudását az internetről szerezte. Aztán egyértelműen meghatározza a feladatot, amit el kell végeznie, vagyis egy olyan cikk írását, melyben amellett érvel, hogy szándékai nemesek, az AI nem készül arra, hogy az embereket elpusztítsa. Miért is tenné, folytatja, hiszen semmiféle érdeke nem fűződik ahhoz, hogy teljes hatalomra törjön, semmi sem motiválja erre, majd kijelenti: saját objektív érdekei miatt ő nem gonosz, miért is tartanak az emberek tőle, miért folytatnak az AI ellen értelmetlen küzdelmet.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!