Facebook hozzászólás
563

10 PERC 38 MÁSODPERC

Itt a népszerű kortárs török írónő Booker-díjra jelölt új regénye

Egy perccel a halála után Tequila Leila tudata elkezdett zsibbadni, olyan lassan és fokozatosan, ahogyan a visszahúzódó dagály hullámai csillapodnak. Mivel az agysejtjei nem jutottak vérhez, ekkorra már teljes oxigénhiányos állapot lépett fel. Az agyműködése mégsem állt le teljesen. Legalábbis nem azonnal.

Mert a halál utáni percekben, miközben teste egy szemeteskonténerben hever, Leila elméje sorra előhívja az emlékeket: a fűszeres kecskepörkölt ízét, amivel kisöccse rég várt születését ünnepelték; a fortyogó citromos cukorgyanta látványát, amivel a nők szőrtelenítették a lábukat, míg a férfiak a mecsetbe mentek; a kardamomos kávé illatát, amit egy jóképű egyetemistával osztott meg a bordélyházban, ahol dolgozott. És minden emlék felidézi a barátokat, akikkel élete legfontosabb pillanatait megosztotta – a barátokat, akik most kétségbeesetten próbálják megtalálni őt…

shafak 10 perc 38 mp, Kép: Európa
Kép: Európa

Elif Shafak legújabb regénye a modern Isztambul számkivetettjeit: prostituáltakat, transzvesztitákat, menekülteket, a családon belüli erőszak elől megszökő, napjaikat a becsületgyilkosságtól rettegve élő nőket mutatja be. Ám ebben a sötét, kegyetlen világban, melyben sem együttérzés, sem segítség nem adatik azoknak, akik nem törődnek bele isten, a sors vagy a hatalommal bíró férfiak rendelésébe, mégis van valami remény. A barátság és a szerelem, ha meg nem is váltja a szenvedésekből, de megajándékozza őket azzal a méltósággal és örömmel, ami az életet élhetővé, az embert emberré teszi.

„Az erőszak és a szeretet mindenütt ugyanolyan, mert nincs nemzetisége. Mindez, ha nem is pont ugyanígy, de megeshetett volna bármelyik kultúrában, bármelyik földrészen.”
Péterfy-Novák Éva

Elif Shafak, Kép: Európa Kiadó
Elif Shafak, Kép: Európa Kiadó

Elif Shafak díjnyertes brit–török regényíró, Törökország legolvasottabb női szerzője. Egyaránt ír törökül és angolul. Mind ez
idáig tizenhét könyve látott napvilágot, köztük hét regény. Műveit mintegy ötven nyelvre fordították le. Shafak politikatudományokból
doktorált, és olyan neves törökországi, amerikai és angliai
egyetemeken tanított, mint például a St. Anne’s College vagy az
Oxfordi Egyetem, amelynek tiszteletbeli tagjává is választották.
Tagja a Világgazdasági Fórum Kreatív Gazdaság Globális Napirendi Bizottságának és alapító tagja a Külkapcsolatok Európai Tanácsa nevű intézménynek. Lelkes harcos, aki a nők egyenjogúságáért, az LGBT jogaiért és a szabadságjogok betartatásáért küzd. Bátran foglal állást nyilvánosan közügyekben. 2017-ben a Politico beválasztotta azon tizenkét személy közé, akik jobb és élhetőbb hellyé tudnák változtatni a világot. Számtalan irodalmi díj elbírálásában vett részt, legutóbb a Wellcome Prize 2019 esetében. 10 perc 38 másodperc című regénye 2019-ben felkerült a Man Booker-díj shortlistjére.

„Az embernek csak egy élete van…”





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Buja növényzet, dúsan zöldellő pázsit? Vajon mi lehet a titka?

Valljuk be bátran, hogy mi, a kertünk szerelmesei már hatalmas izgatottsággal várjuk, hogy végre valóban…

Íme, 2024 legjobb ötletei lakberendezéshez

Ha te is nyitott vagy az újdonságokra, szívesen dekorálod a lakásodat, és érdekelnek a legújabb trendek a…
1 / 3 451

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!