Facebook hozzászólás
542

Japán meteor: szirmot bontott a Somei Yoshino cseresznyefa

Hivatalosan is megkezdődött a cseresznyefavirágzás Japánban, jelentette be a Japán Meteorológiai Szolgálat. A szigetországban a cseresznyefa virágzásának idején meteorológiai előrejelzéseket is készítenek, mely szerint 2016-ban körülbelül április végéig látható az egyedülálló természeti jelenség.

Csereszenyefavirágzás hegyekkel, Kép: Japánspecialista
Kép: Japánspecialista

A Japán Meteorológiai Szolgálat hétfőn bejelentette, hogy a szigetországban leggyakoribb, és így viszonyítási alapként szolgáló Somei Yoshino cseresznyefa szirmot bontott – két nappal korábban, mint 2015-ben –, ezzel hivatalosan is megkezdődött Japán egyik legnagyobb ünnepe, a Hanami, amikor japánok milliói lepik el a parkokat és az utcákat, hogy a virágba borult fákat csodálják. A virágzás idején a híradók részletesen beszámolnak róla, hol és mikor fog kipattanni az első bimbó, hányad részben nyíltak már ki a virágok, és mikorra várható az elvirágzásuk.

Térképes Sakura-előrejelzés
Térképes Sakura-előrejelzés
Tudd meg:

– Magyarországon ez szokatlan lehet, de az ország meteorológiai szolgálata előrejelzésekkel segíti a lakosságot és az utazókat, hogy az átlagosan egy hétig virágzó cseresznyefákat mikor és hol érdemes megfigyelni. Az előrejelzés szerint 2016-ban március 21-től körülbelül április végéig tart majd a cseresznyefavirágzás – mondja Simon Karolina, a Japánspecialista utazási iroda kiutaztatási vezetője, aki hozzáteszi, hogy a Hanami már a magyarok körében is egyre népszerűbb.

Japán cseresznyefavirágzás, Kép: Japánspecialista
Kép: Japánspecialista

Az észak felé vonuló természeti jelenséget idén utoljára Szapporóban lehet majd megcsodálni, a prognózis szerint április 22. és május 2. között. Magyarországon várhatóan körülbelül két hét múlva kezdenek virágba borulni a cseresznyefák – amiben többek között az ELTE Füvészkertben szervezett sakura ünnepen lehet majd gyönyörködni.

A cseresznyefavirágzás kultusza Japánban
A sakura csaknem 1300 éves múltra tekint vissza a távol-keleti kultúrában. E természeti esemény népszerűségének fő oka a japánok természetszeretete, és világlátása, amely az európai emberek számára szinte elképzelhetetlen. A délről észak felé haladó, kéthetes virágzási hullám minden esztendőben márciustól májusig tart, jelentőségét a japánok számára pedig jól mutatja, hogy a televíziók és rádiók folyamatosan tudósítanak a virágzás folyamatáról, hogy hol mikor lehet megfigyelni, és az ország mely részén van éppen csúcspontján.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!