Notice: Undefined index: action in /home/eletforma/public_html/wp-content/themes/publisher-child/views/general/post/style-10.php on line 13
Facebook hozzászólás

Jeges utaktól, ködtől félnek a legjobban az autósok

A magyarok többsége időben cseréli le a nyári gumit télire, de használt garnitúrájukat csak akkor, ha az már túlságosan elkopott. Emellett az autóvezetők kétharmada még életében nem használt hóláncot.

Kép: Pixabay

A Groupama Facebook-oldalán indította nem reprezentatív online kutatását 2014 decemberében, melyet 314-en töltöttek ki. A válaszadók 52%-a nő, 48%-a férfi, továbbá 18%-a a fővárosban, 48%-a vidéki nagyvárosban, 34%-uk pedig vidéki kisvárosban él. A felmérés kérdéseire adott válaszokból kiderült, hogy a válaszadók többsége lehetne elővigyázatosabb a biztonságos közúti közlekedés érdekében.

Arra a kérdésre, hogy mely eszközök elengedhetetlenek a téli közlekedés során, a válaszadók fontossági sorrendben a téligumit, a téli ablakmosó folyadékot, a megfelelő ablaktörlőt, valamint a jégkaparót jelölték meg.

„A felmérésből kiderült, hogy a sofőrök csak kis része tartja fontosnak, hogy legyen pokróc, vagy egy zsák homok a kocsiban. A kérdőívet kitöltők számára legkevésbé a hólánc fontos. A tendencia világosan mutatja, hogy bár a balesetek megelőzése érdekében megtesznek bizonyos dolgokat az autóvezetők, de arra nincsenek felkészülve, ha már bekövetkezik a baj. A válaszadók 70%-a még soha nem használt hóláncot” – mondta Csonka István, a Groupama Garancia Biztosító marketing és értékesítési vezérigazgató-helyettese.

A felmérés rámutatott, hogy a vezetők 72%-a lecseréli a nyári gumiját télire, amint tartósan 7 fok alá csökken a hőmérséklet, ami vezetésbiztonsági szempontból a legideálisabb. A válaszadók 23%-a viszont naptár szerint váltja az abroncsokat, vagyis amint beköszönt az október (11%), vagy a november (12%).

Az emberek 13%-a élt már azzal a lehetőséggel, hogy csak két gumit cserélt le nyáriról télire. A szakértők abban egyetértenek, hogy ha a tulajdonosnak már van egy jobb, kevésbé kopott téli gumija, az mindig kerüljön hátulra. Így a rossz időjárási körülmények között is megvan az esély arra, hogy az autó megőrizze a viszonylag stabil úttartását. Ha megcsúszik a jármű, így nem lesz túlkormányzott, nem lendül ki az autó hátsó része. Ennek ellenére az semmiképpen sem javasolt, hogy a rosszabb állapotú gumi helyén a nyári maradjon fenn.

4 tévhit a téli gumiról – jön a hideg, nem mindegy!
Ideje időpontot kérni a gumiszerviztől, hogy elkerüljük a sorban állást, hiszen mostanában már gyakran a kritikus 7 Celsius-fok alá esik a hőmérséklet, amikor már tanácsos lecserélni a nyári gumikat télire. Azonban még mindig vannak tévhit, amelyek miatt sokan kétkednek, hogy van-e értelme a cserének.

Az emberek nagy többsége egyazon márkájú téli gumikkal szereli fel autóját (96%). Csupán elenyésző részük az, aki nem törekszik erre az egységre (4%), holott ez nagyon fontos a vezetésbiztonság érdekében. Ha különféle márkájú abroncsokat használunk, úgy a kerekek kopása, barázdáltsága, minősége is eltérő lesz. Így amennyiben megcsúszik a jármű, sokkal nehezebb újra átvenni felette az irányítást. Az új téli gumi vásárlásra a válaszadók többsége (78%) akkor kerít sort, ha a gumi állapota azt már megköveteli. Mindössze 9% az, aki négyévente váltja le a garnitúráját, ami elenyészően kevés, hiszen biztonsági szempontból ennél tovább már veszélyes egyazon szettet használni.

A válaszadók kereken fele tárolja az autóját garázsban, 26%-a utcán, 24%-a pedig saját kertben, nyitott kocsibeállóban. Ennek ellenére indulás előtt csupán 20%-uk tölt 5 percet az előkészületekkel, 42% tölt el maximum 10 percet a téli közlekedés előkészületeire, 38% pedig több mint 10 percet szán erre. „Az arány érdekes, hiszen aki garázsban tárolja az autót, annak kevesebb idő szükséges az indulás előtti előkészületekre. Nem kell jeget kaparni, havat söpörni róla. Ez örömteli adat számunkra, hiszen ez is azt mutatja, hogy a válaszadók többsége elővigyázatos” – mondta Csonka István.

A kutatás kiterjedt arra is, hogy az emberek mitől tartanak leginkább a téli közlekedés során. Leginkább az időjárási viszontagságoktól, azaz a jeges utaktól és a ködös időtől félnek. A válaszadók harmada a saját vezetési képességét kérdőjelezi meg, attól félnek leginkább, hogy ha meg is csúszik az autójuk, nem tudják úton tartani. Pedig abban az esetben, ha a felsorolt kritériumoknak eleget tesznek biztonságuk érdekében, akkor minden lehetőség adott lesz ahhoz, hogy könnyebben vegyék a közlekedés során felmerülő akadályokat.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

OTTHON

Ahol 15-25 millióért vehetünk házat

Habár tovább bővül a kereslet, és emelkednek az árak a Velencei-tónál, még mindig rendkívül versenyképes az…

4+1 tipp a tökéletes porszívóhoz

Csak akkor tudod meg, milyen nagy feladat porszívót vásárolni, amikor éppen te magad is benne vagy − akár egy…
1 / 345

CSALÁD

Agresszívvá válhat-e a gyerekem, ha megtanulja megvédeni magát?

Üt, csíp, rúg, harap, sikít, kiabál - ki ne találkozott volna már olyan gyermekkel, akiből szabályosan előtör az agresszivitás a közösségben. Annak ellenére, hogy a…
1 / 136

Notice: Undefined index: action in /home/eletforma/public_html/wp-content/themes/publisher-child/views/general/post/style-10.php on line 532

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!