Facebook hozzászólás
1 045

Jössz? Több, mint 200 animációs filmet láthatunk négy nap alatt!

Négy napon át csak a mozi! Tizenhárom új egész estés animációt és csaknem 200 rövidfilmet, köztük sok magyar alkotást is kínál a 14. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, amelyet november 23. és 27. között rendeznek meg Budapesten négy helyszínen.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Puskin moziban, az Art+ moziban és a Szlovák Intézetben megrendezendő fesztivál a japán Ghibli Stúdió első európai koprodukcióban készített rajzfilmjének, az Oscar-díjas francia Michaël Dudok de Wit A vörös teknős című művének vetítésével veszi kezdetét november 23-án – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.
Az idén hat alkotás száll versenybe a tizenhárom egész estés animáció közül a fesztivál fődíjáért.
A belga Jan Bultheel Cafard – Hazaút a pokolból című filmje egy első világháborús, valós eseményeken alapuló történetet dolgoz fel. A 2013-as Festmény című filmjéről ismert Jean-Francois Laguionie Louise a parton című legújabb animációjának főhőse egy idős asszony, aki Robinson Crusoe-ként él télen a tengerparton.

Kép: Pixabay
Kép: Pixabay

A francia Sébastien Laudenbach első egészestés animációja, A levágott kezű leány a Grimm-testvérek azonos című meséjének adaptációja, amelyet idén különdíjjal jutalmazták az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon. Alberto Vázquez és Pedro Rivero spanyol alkotók szürreális, antiutópisztikus fantasy-jében, a Pszichonauták – Az elveszett gyerekek című filmben az apja halála miatt haraggal teli Birdboy és a kalandvágyó Dinky egy ökológiailag elpusztított szigetről próbál kijutni.
Az Új-Zélandon élő kanadai Leanne Pooly Április 25. című animációs dokumentumfilmje egy első világháborús eseményt, a Gallipoli-félsziget ostromát idézi fel, amelyben a brit nemzetközösség államaként Új-Zéland katonái is részt vettek. Április 25., a partraszállás első napja ma is nemzeti emléknap Új-Zélandon.Yeon Sang-ho koreai alkotó animációs zombifilmje a Szöul, végállomás egy sötét és brutális emberiséget mutat be, ahol a közöny, a gonoszság és a kicsinyesség hajtja a szereplőket.
Versenyen kívül vetítik Penny Lane Ez őrület! című animációs dokumentumfilmjét, amely egy ellentmondásos, eszelős zseni abszurd életét mutatja be. A 20. század elején élt Brinkley története többek közt olyan izgalmas eseményekből rajzolódik ki, mint kecskeherék beültetése impotens férfiakba.
Főleg gyerekeknek szól a humoros, dialógus nélküli cseh bábanimáció, a Kétbalkezesek. A japán Kazuya Nomura és Kazuchika Kise Páncélba zárt szellem: Az új fejezet című cyber-thrillere a negyedik világháború utáni időkben játszódik, amikor egyre nagyobb veszélyt jelent a kiberterrorizmus. Claude Barras svájci rendező Életem Cukkiniként című művében egy kisfiú alkoholista anyja halála után intézetbe kerül. Bill Plympton a Kaliforniai bosszú című új alkotásának főhőse Rod Rosse, a kisstílű fejvadász a Halálarc névre hallgató, birkózóból lett szenátortól kap megbízást, míg Ann Marie Fleming a Window Horses – Rosie Ming című filmje egy lírai utazásra hív Perzsiába.

Cannes-ból jöttek, mesterségük címere a film
A 6. Mozinet Filmnapokon a Cannes-ból érkező legújabb filmszenzációkra hatalmas érdeklődés mutatkozott. A fesztivál legsikeresebb filmje az iráni Az ügyfél volt, a kétszeres cannes-i díjas alkotást (legjobb forgatókönyv és legjobb férfi színész) összesen 804-en nézték meg.

A rövidfilmek versenyében 17 országból 30 animáció vesz részt. Ebben a szekcióban Gauder Áron Kojot és a fehérember, valamint Bucsi Réka LOVE című munkája mellett több más magyar alkotás is szerepel. Köztük van Tóth Luca Superbia, Dell’Edera Dávid Balkon és Nadja Andrasev A nyalintás nesze című filmje. Versenyen kívül láthatja a közönség Vácz Péter James – Dear John, Kopasz Milán Beyond, Bertóti Attila Mese és Bárczy Örs Hey Deer! című munkáit.
November 26-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban láthatja a közönség a Világpanoráma válogatást, amelyben több Oscar-díjra esélyes filmet is vetítenek. Emellett a fesztivál nemzetközi vendégei több animációs műhellyel és előadással készülnek az eseményre, a legkisebbek pedig részt vehetnek a Rutkai Bori Banda animációt és zenét ötvöző Pizsamátor koncertjén is.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!