Facebook hozzászólás
1 531

TERMÉSZET ÖLÉN

Júdás megbukott Lengyelországban

Inkább néznéd viking rockernek, mint az abasári általános iskola igazgatójának vagy a környék legismertebb borászának. Az örök tanulás, az organikus szőlőművelés, az igazi natúr borok készítésének legnagyobb híve. Élete célja, hogy a legelőkelőbb éttermek séfjei olyan fantáziát lássanak boraiban, hogy különböző fogásokat álmodjanak meg azokhoz. Hitvallása másik szerelmére, a tanításra is érvényes.

Major Levente ültetvényei a Mátrai borvidéken fekszenek. Olaszrizling, rajnai rizling, irsai olivér és kékfrankor terem a mintegy három hektáron, ami jó esetben évente 3 ezer palackot jelent. 40-60 évesek a tőkék, tehát elég idősek ahhoz, hogy gyökereik tökéletesen elérjék a talaj összes rétegét a lösztől a vulkáni andezitig, az andezittufáig, a riolittufáig, hogy azok minden kincsét magukba szippantsák.

Major Levente, borász, Abasár, Kép: wineglass
Major Levente, borász, Abasár, Kép: wineglass

Kezdetben édesapjával csak kedvteléből készítettek bort, de egyikőjük sem tudta, hogy kell metszeni, hogy kell bort készíteni, és a környéken is az volt a divat, hogy minél több a szőlő egy tőkén, annál jobb. Major Levente geográfusnak tanult, majd földrajz tanár lett, utána elvégezte a szőlész-borászatot, az agrármérnökit, és vett egy csomó könyvet. Lassan, de biztosan elindult egy teljesen más irányba. Áttért a teljesen organikus művelésre. Ként már egyáltalán nem használ. Nem permetez, füvet nyír.

Szőlőültetvények Abasáron, Kép: wikipedia
Szőlőültetvények Abasáron, Kép: wikipedia

Rájött, hogy minél kevesebb szőlőfürt terem egy tőkén, annál jobb lesz a bor. Abban az egy fürtben ugyanis benne lesz az összes többinek az értékes zamata. Most úgy látja, a tőkénkénti 20 dkg (!) szőlő az ideális. A kísérletezés most is tart, de az biztos, hogy ennek ellenére ősszel az ő ültetvényeit kedvelik legjobban a vadak, az ég madarai.

2003-bak kezdett igazán foglalkozni a borászattal, és 2012-től számítja a komoly borászat indulását, de már akkor ismert volt a külföldi piacokon. A marketing nem erőssége. Például már jó kis nemzetközi sikerrel büszkélkedhetett Júdás és Barabás elnevezésű boraival. Imádták az előkelő éttermek, a külföldi piacokon azonnal elkelt, kivéve Lengyelországot. Ott sem a minőség ellen emeltek kifogást. Csak a Júdás név változtatásához ragaszkodtak…

Major Levente pincészet borsor, Kép: László Márta
Borsor, Kép: László Márta
Nyolcféle, egészen különleges bort kóstolhattunk a Wineglass Sajtóklub meghívására a Levente pincészetből. Előre mondom, nagyáruházak polcain ne, csak jó éttermek, borbárok kínálatában keresd a címkét! Nézzünk néhányat a Levente Szőlőbirtok és Pince kínálatából!





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!