Notice: Undefined index: action in /home/eletforma/public_html/wp-content/themes/publisher-child/views/general/post/style-10.php on line 13
Facebook hozzászólás

Judit 100 éve kéri a kulcsot

Alkalmi bélyegblokk megjelentetésével köszönti Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára operabemutatójának centenáriumát a Magyar Posta. A 70 000 példányban kibocsátott, sorszámozott blokk Kara György grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomdában készült.

Bartók Béla (1881-1945) zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató, a közép-európai népzene gyűjtője. A 20. századi zeneszerzés egyik klasszikusa, Liszt Ferenc mellett a legnagyobb magyar zeneszerző. Etnomuzikológusként Kodály Zoltánnal együtt alapozta meg a hazai népzenegyűjtést, művészete és tudományos teljesítménye nemcsak a magyar és az európai zenetörténet, hanem az egyetemes kultúra szempontjából is korszakalkotó jelentőségű. Több mint két és fél évtizeden keresztül a Zeneakadémia zongoraoktatója, emellett rendszeresen adott koncerteket Európa-szerte.

A kékszakállú herceg vára, bélyegblokk, Kép: Magyar Posta
A kékszakállú herceg vára, bélyegblokk, Kép: Magyar Posta

A kékszakállú herceg vára Bartók Béla egyetlen, egyfelvonásos operája, amelynek szövegkönyvét Balázs Béla írta. A zene és a szöveg szoros egységet alkot, mindkettő balladai-népzenei alapokra épül.

Te is szeretsz képeslapot kapni?
Bélyegkibocsátással köszönti a Postcrossing közösséget a A Magyar Posta. Az alkalmi bélyeg Vidák Zsolt grafikusművész tervei alapján a Pénzjegynyomdában készült.

Bartók az Erdélyben felfedezett, az őt elbűvölő régi típusú zenei stílus által ihletett zenét írt. A pentaton népdalok mintája alapján szerkesztett, ennek sötét hangszínű anyaga adja a rideg, komor – valójában a férfilelket jelentő – várnak és magának a Kékszakállúnak a témáját. Ebben az operában nincsenek duettek és áriák, végig a két szereplő párbeszédét halljuk, a zene érzéseik ábrázolását hangsúlyozza és finomítja, a vizuális látványt erősíti. A mű ősbemutatójára 1918. május 24-én került sor a Magyar Királyi Operaházban, azonban nyolc előadás után a darabot levették a műsorról. 1936-tól játszották ismét, immáron nagy sikerrel, és ekkor indult el a nemzetközi hírnév felé.

A kékszakállú boríték és bélyegblokk, Kép: Magyar Posta
A kékszakállú boríték és bélyegblokk, Kép: Magyar Posta

A bélyeg Kass János Kossuth-díjas grafikusművész illusztrációinak reprodukciójával készült. A gazdag jelképrendszer mellett az erőteljes színek, a szereplők tömbösített formája, a kimerevített arckifejezések és a kontrasztok fokozzák a drámai feszültséget a kép és a hangzás között. A bélyegen, az alkalmi borítékon és az alkalmi bélyegzőn a képzelet és a valóság világának transzcendentális látomásai jelennek meg a zárkózottságról és a lélek börtönéből való kitörésről. Kass János illusztrációi a zenétől és szövegtől független életet élnek, önálló grafikai alkotásokként is érvényesek.

(Források: www.artlimes.hu; www.lfze.hu; www.operakalauz.hu; www.wikipedia.org)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 142

HÍREK

1 / 1 127

Notice: Undefined index: action in /home/eletforma/public_html/wp-content/themes/publisher-child/views/general/post/style-10.php on line 532

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!