Facebook hozzászólás
303

Jun Kaneko keramikus a PTE legújabb díszdoktora

Rendhagyó módon az Egyesült Államokban avatták a Pécsi Tudományegyetem díszdoktorává Jun Kanekot. A világhírű japán keramikust otthonában, a Nebraska állambeli Omahában köszöntötte a PTE küldöttsége.

A PTE Szenátusa tavaly döntött úgy, hogy díszdoktori címet adományoz Jun Kaneko keramikus művésznek. Az eredeti tervek szerint még a szeptemberi ünnepélyes jubileumi tanévnyitón avatták volna díszdoktorrá a japán művészt. Jun Kaneko azonban hirtelen jött betegsége miatt nem vállalta az utazást. Ezért repült ki a PTE delegációja az Egyesült Államokba.

Jun Kaneko díszdoktori avatása, Kép: PTE
Jun Kaneko díszdoktori avatása, Kép: PTE

A mintegy kétszázas vendégsereg soraiban ott ült egyebek közt Omaha város, valamint Lincoln, Nebraska állam fővárosának polgármestere, művészek, műgyűjtők és galériatulajdonosok, a helyi művészetkedvelő- és pártoló értelmiség tagjai. Az ünnepség filmvetítéssel kezdődött: néhány perces imázsvideókat láthattak a jelenlévők Magyarországról és Pécsről, az egyetemről.

Jun Kanekot az egyik legjelentősebb kortárs keramikus művészként tartják számon szerte a világon. A nagojai születésű művész 1963-ban, 21 évesen telepedett le az Egyesült Államokban. Amióta megismerkedett a kerámiával, célja, hogy olyan művek kerüljenek ki a kezei közül, amelyeknek „vizuális energiájától vibrálni kezd a levegő”. A PTE Művészeti Kara zenei területen már korábban olyan díszdoktorokkal büszkélkedhetett, mint José Carreras és  Plácido Domingo. Jun Kaneko személyével most a vizuális művészetek terén is világhírre szert tett, nagy formátumú alkotóművésszel gyarapodott a tiszteletbeli professzorok sora.

Köszönete és nagyrabecsülése jeléül Jun Kaneko szobrot kíván adományozni az egyetem részére, melynek kiválasztása folyamatban van és várhatóan fél éven belül a helyére kerül majd Pécsett.

Zenére komponált ékszerek
Egyedi tervezésű, eklektikus darabokból, hungarikumokból és sztárvendégekből az idén sem volt hiány a Zema bemutatóján, ahol az őserő és a nyár szimfóniája elevenedett meg. Keresztes Ildikó, Kovács Katalin, Tallós Rita, Laky Zsuzsi és Vincze Lilla is a kifutó sztárjai voltak a híres magyar brand eseménydús rendezvényén, amit mesébe illő környezetben, a Vajdahunyad várában rendeztek.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!