Facebook hozzászólás
210

Kalandra fel! Országszerte programok március 15-én

Nemzeti ünnepünkön, március 15-én és az egész hétvégén számos program várja az érdeklődőket. Lehet túrázni, kirándulni, kulturális programokat látogatni, meg persze minden mást csinálni, amihez kedvünk van. A fővárosban fegyverbemutatókkal, történelmi játszóházzal, hagyományőrző programokkal és népzenével várják az érdeklődőket a Várban. Az Országházban ingyenes nyílt nap lesz, és koncertekkel, kiállításokkal nyit a megújult Pesti Vigadó.


A Budai Várban sokféle érdekesség lesz – Kép: Pixabay

Az Országházban a nemzeti ünnep alkalmából szombaton az érdeklődők megtekinthetik a Díszlépcsőházat, a Kupolacsarnokot, valamint a Szent Koronát. Az ingyenes nyílt nap 10-től 15 óráig tart. A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára kalandos időutazásra várja a résztvevőket. A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában Nyáry Krisztián irodalomtörténész a forradalmárok magánéletéről tart előadást, a Honvéd Hagyományőrzők bemutatót tartanak, emellett a látogatók a Nemzeti dalt korabeli nyomdagépen nyomtathatják ki és vezetéssel tekinthetik meg A királyi palota a forradalom idején című tárlatot. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum fotókiállítással várja a látogatókat, de lesz fegyverbemutató, szablyavívás, kokárdakészítő verseny és kézműves foglalkozás is a programok között. A Nemzeti Táncszínházban nyitott mozdulatművészeti órák, Kerekes Zsuzsa fotográfus zsánerképeit bemutató kiállítás, a Magyar Mozdulatművészeti Társulat rövid előadásai és a Mozdulatkórus bemutatója várja a közönséget. A Magyarság Háza ünnepi programjait többek között hagyományos fegyvertáncok tanítása, huszárviselet és fegyverzet bemutató színesíti . Az érdeklődők a felvidéki Kicsi Hang együttestől katonadalokat tanulhatnak, és mesejátékokat is láthatnak. A Magyar Nemzeti Galériában vezetést tartanak a 19. századi gyűjteményben, és kulturális programok is lesznek. A Pesti Vigadó pénteken nyit Erkel Ferenc, Liszt Ferenc és Balassa Sándor műveivel, valamint Makovecz Imre művészetét bemutató kiállítással.

Balatoni programok is várják az érdeklődőket. – Kép: Pixabay

Kecskeméten március 14-én huszonkilencedik, Egerben 15-én pedig tizennegyedik alkalommal indul a kéthetes Tavaszi Fesztivál. A kecskeméti rendezvénysorozatnak két fő iránya van: az egyik kiemelkedő előadók, a másik pedig a helyi művészeti értékek és a mai magyar kultúra bemutatkozása. Egerben a fesztiválprogramban helyet kap komoly- és könnyű zene, énekverseny, dráma és történelmi játék, a kulturális programok kísérője pedig az egri bor.

 Balatonfüred péntektől háromnapos rendezvénysorozattal ünnepli március 15-ét, és számos kulturális programmal várja a látogatókat. Emellett március 15–16-án Füredről a Csobánc nosztalgiahajóval, Siófokról pedig a Fonyód motorossal lehet egyórás sétahajózásra menni 11, 12.30, 14 és 16 órakor. Fonyód és Badacsony között pedig a Calypso vízitaxi igény szerint indul 9-től 18 óráig. Szigligeten tavaszköszöntő programokkal várják a településre látogatókat. A kétnapos rendezvényen változatos programok lesznek: kézműves foglalkozás, kiállítás, harcászati és íjászati bemutatók, versenyek és apródavatás.

Aggteleken tavaszi hérics- és kökörcsintúra lesz szombaton. Az 5 kilométeres túra délelőtt 10 órakor, előzetes bejelentkezéssel minimum 10, maximum 30 fővel indul a Baradla-barlang aggteleki fogadóközpontjától a Baradla-tető, a Baradla tanösvény egy szakaszán haladva, lenézve az Ördögszántás egyedi tájképi vonulatáról, visszafelé pedig megtekintve az aggtelekiek régi mesterségére és e tájra jellemző mészégetés nyomait.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!