Facebook hozzászólás
488

Kanadai vendég érkezett a Balatonra

Soha még nem láttak ilyen madarat Magyarországon – adta hírül az OrientPress Hírügynökség. A Balatonon, Szántód és Földvár között vették észre a Kanada nemzeti szárnyasaként is ismert fehércsőrű búvárt.        

Fehércsőrű búvár, Kép: wikimedia
Fehércsőrű búvár, Kép: wikimedia

Meglepődve vették észre hazai madármegfigyelők a fehércsőrű búvárt Szántód és Balatonföldvár között. December 3-án látták először a Gavia adamsiit. A hír annyira felvillanyozta a téma iránt érdeklődőket, hogy néhány napon belül több százan látogattak a környékre.

Azt a szakértők sem tudják, hogy került a szárnyas hozzánk, de valószínűsítik, hogy az elmúlt napokban tomboló északi szél sodorhatta a Kárpát-medencébe ezt a Közép- és Kelet-Európában rendkívül ritkán megjelenő madárfajt.Egyetlen példányt láttak belőle, tollazata világosbarnás alapszínű, torka és nyaka elülső fele világos.

Az akár liba nagyságúra is megnövő búvárok nevüket onnan kapták, hogy akár hatvan méternél mélyebbre is merülnek élelmet keresve. Halakkal, rákokkal, csigákkal táplálkoznak. Az északi búvár, a sarki búvár és a jeges búvár járt már nálunk többször is, de a most megfigyelt fehércsőrű nem. Európában ugyanis nem honos. Szibéria, Alaszka és Kanada északi felében él, ott is fészkel. Általában két tojást költ a csupasz földön. Tudományos nevét Edward Adams hajóorvosról kapta.

Egy csepp bélyeg a világtalálkozón
Alkalmi bélyegkisív kibocsátásával köszönti a Magyar Posta a 2016. november 28-30. közötti Budapesti Víz Világtalálkozót. A grafikai kompozíció részeként Laczkó Anita tervezőművész egy vízből kiemelkedő, különleges, vízcseppek alkotta madár motívumát varázsolja elénk. Ezzel a kompozíció a vízre, mint életadó forrásra utal.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!