Facebook hozzászólás
363

Kányádi Sándor a városi kánikuláról és a hitről

Elment a napokban a mai magyar költészet egyik legnagyobbja, Kányádi Sándor. 90. évében csatlakozott az égi Parnasszushoz. Kapott Kossuth-díjat, a nemzet művésze volt, legutoljára Príma Primisszimával jutalmazták. Rá emlékszünk, amikor útjára bocsátjuk a kérlelhetetlenül gyorsan kopogtató júliust. Fogadjátok szeretettel két versét. Egyiket olvassátok, a másikat hallgassátok Koncz Zsuzsától – Závodi Gábor megzenésítésében!    

Kányádi Sándor, Kép: wikimedia/ThalerTamas
Kányádi Sándor, Kép: wikimedia/ThalerTamas

Kányádi Sándor: Városi kánikula

Éjjel-nappal
forró katlan,
a hőség ki-
bírhatatlan.

Minden ház, mint
egy-egy kályha,
s mintha lépnél
eleven parázsra.

Se egy szellő,
se egy felhő,
se nyugatról
se keletről.

Sarlós Boldog-asszony hava
Gabonakalász, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Nálunk eredendően július 2-a, vagyis Sarlós Boldog-asszony az aratás kezdete, és nem Péter-Pál. Ennek gyökerei még az ős táltoshitre vezethetők vissza. A betakarítást olyan komolyan vették, hogy még ítélkezési szünetet is elrendeltek ilyenkor. Csak a betakarítás után kaptak büntetést a vétkesek, két kezük munkájára ugyanis szükség volt a jövő évi kenyér érdekében.

A nap mintha
megállt volna,
az éjnek is
nap a holdja.

S az utak, mint
sárkánynyelvek,
valósággal
sisteregnek,

s ugranának,
ha nem volna
híd alattuk,
a folyóba.

A számos kiváló vers közül többet is megzenésítettek. Ezt például Závodi Pál. Koncz Zsuzsa énekli a Nekem az ég címűt ezen az áhítattal teli szép varárnap reggelen!

 

Kedves Olvasók! Élvezzétek a nyarat, a szabadságot, kapcsolódjatok ki, töltődjetek fel! Erre hív a nyár, az aratás izgalmas, balzsamos illata!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!