Facebook hozzászólás
629

EGY KIS VIDRATAN

Ki mondta, hogy folyton fürdök?

Az európai vidrát választották 2020 emlősének. A Vadonleső Program minden évben egy védett vagy fokozottan védett, őshonos emlősfajt jelöl ki a címre, hogy egész évben felhívja a természetjárók, az önkéntesek és az állatszeretők figyelmét egy csodálatos állatcsoportra. Kapott már ilyen címet a hiúz, a földi kutya, a mogyorós pele és a denevér is.

Vízparti nádasokban, gyökerek közt vackolják be magukat nálunk a vidrák. Mindenhová, ahol megfelelő helyet találnak a szaporodáshoz és a táplálkozáshoz. Kedvenc csemegéik közé tartoznak a gerinctelen élőlények és kisebb halak, de szívesen falatoznak a beteg uszonyosokból is.

Európai vidra, Kép: Varga György, MTI
Európai vidra, Kép: Varga György, MTI

Mint  minden ragadozó, a vidrák is imádnak játszani. Életük nagy részét ugyan vizes helyek közelében élik, de jobbára a szárazföldön töltik napjaikat, vagy inkább éjjelüket, mert akkor portyáznak, amikor mi már alszunk…

Nem mind mérges, ami fekete

Nőstény keresztes vipera Belső-Somogyból, a fekete pigmentek alatt feldereng a cikk-cakk-mintázat is, Kép: MME
Kép: MME

A viperáktól sokan rettegnek. Kétségtelen, hogy rendelkeznek olyan fegyverrel, amellyel szemben adott esetben nagyon védtelennek érezzük magunkat. Ez igaz is lehet olyan országokban, ahol nyüzsögnek a veszélyes mérgeskígyók, és ahol igen nehéz elkerülni a velük való a tragikus kimenetelű találkozást. Nálunk azonban a keresztes vipera nagyon ritkán kerül a szem elé, akkor is már csak a farka végét látjuk, mert hanyatt-homlok menekül előlünk.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!