>
Facebook hozzászólás

PROGRAMAJÁNLÓ

Királykisasszonyoknak és lovagoknak

Csodálatos barokk kastély fekszik Budapesttől alig 45 percre Alsópetényben. Ősfák árnyékában egy csöppnyi, ám igen értékes történelmi relikvia. Ha igazán főúri környezetre, XXI. századi kényelemre vágysz, ezt nem hagyod ki!

Prónay kastély, Alsópetény, Kép: László Márta
Prónay kastély, Alsópetény, Kép: László Márta

E falak mögött született a magyarok jogi bibliájának tartott, híres Hármaskönyv. Werbőczy István, a kastély és a település egykori birtokosa e falak közt írta tíz éven át a jobbágyok, földesurak és a király közötti jogviszonyok alaptételeit. Az akkori országbíró 1507-től 1541-ig tehát saját kastélyában élvezhette ezt a mai is ősfákkal körülvett terültet. Ma kastélyszállóként üzemel.

Prónay-terem, Kép: László Márta
Prónay-terem, Kép: László Márta

− Rendszerint esküvőket, úgynevezett vegyes frigyeket (vagyis vagy a menyasszony vagy a vőlegény nem magyarországi ) tartanak. Ezek az összejövetelek általában legalább háromnaposak – árulta el a kastély úrnője, Tömösvári Szilvia igazgató. Ha a nagy nap alkalmából végre a világból mindenki eljön, és találkozik a család, nyugodt, gyönyörű környezetben élvezhetik egymás társaságát. (A kertbe azok az ifjú házasok  is elmennek fényképeket készítteteni, akik nem ott tartották a szertartást!)

Női szalon a Prónay-kastélyban, Kép: László Márta
Női szalon a Prónay-kastélyban, Kép: László Márta

Csodás műemlék maga a Nagykastély. A Kiskastély vendégeket is fogad. Közepén az építészetileg is lenyűgöző átriumban most is érik a narancs. A szobák berendezési tárgyait igen kifinomult ízléssel válogatták össze.

November az alsópetényi Prónay-kastély kertjében, Kép: László Márta
Kép: László Márta

A csodálatos, kéthektáros kert védett természeti érték, még novemberben sem található egyetlen lehullott levél sem! Már érződik a tél közeledte, de minden sarok igazi, franciás eleganciát tükröz, látszik, hogy gondozói szívből kedvelik a természetet.

Werbőczy-terem, Kép: László Márta
Werbőczy-terem, Kép: László Márta

A helyiek szívesen fogadják a vendégeket, és idegenvezetővel  végig is kísérik az arra járókat. Botanikai ritkaságokkal, történelmi érdekességekkel találkozik a kiránduló mindenütt. A szállóvendég, pedig kóstolót kap a helyi ételkülönlegességekből a sajtoktól a szarvas és vaddisznó felvágottakon  keresztül a csodás teákig, szörpökig.

Gobelin a Prónay-kastély folyosóján, Kép: László Márta
Folyosó a a Prónay-kastélyban, Kép: László Márta

Egy csöpp magyar történelembe csöppenünk Alsópetényben, a Prónay-kastélyban!  De más látnivalót is kínál a majd 700 lelket  számláló település. Meg kell nézni még a XV. században épült katolikus templomot, mellette a haranglábat, és az Andreánszky-kúria parkját, ami ma természetvédelmi terület. Aki pedig éhes lesz, keresse fel a Hármaskönyv Fogadót, de előre szóljon oda, mert ott tényleg nem lehet egy gombostűt leejteni még hétköznap sem. Jó szórakozást Nógrádban!

Pompás libaláz Nógrádban

Hármaskönyv Fogadó, Kép: Veres József
Kép: Veres József

Éppen 505 esztendeje annak, hogy a település egykori birtokosa, a neves királyi ítélőmester, Werbőczy István alsópetényi kastélyában befejezte híres Tripartitumját, vagyis első szokásjoggyűjteményünket, az úgynevezett Hármaskönyvet. A magyar nemesség bibliájának is tartott jogi dokumentum adta a nevét a környék leghíresebb és egyben legkedvesebb éttermének, ami november végéig Márton-napi különlegességekkel várja a vendégeket. Barátaimmal kipróbáltam, és igazi gasztronómiai különlegességben volt részünk! Nem csoda, 2008-ban már az ország 100 legjobb étterme, 2017-ben a 25 legjobb kisvendéglők egyikeként tartották számon.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Hűtött kedélyek az ingatlanpiacon

Csökkenő kereslet és csökkenő tranzakciószámok hűtötték a kedélyeket a novemberi lakóingatlanpiacon. A két erősebb…

Lassuló piac, gyorsuló alku

Ahogy lassan, de biztosan csökken az áremelkedés, úgy egyre erősebb az alkudozás. Ez annak is köszönhető, hogy…
1 / 351

CSALÁD

Sümi, a kisfiú, aki múzsa lett

Kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond… De valóban így van? Nem igazán. Minden bölcsis és ovis életében gyorsan eljönnek azok a pillanatok, amikor muszáj saját magának…
1 / 140

HÍREK

1 / 1 164

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!