Facebook hozzászólás
227

Kísértet vagy bérlő költözik az üresen hagyott házakba

Akár napok alatt gazdát cserélnek a pörgő piacon a legnépszerűbb ingatlanok. Az elköltöző tulajdonosoknak azonban csak a harmada értékesíti a korábbi otthonát – derül ki a KSH felméréséből. 13 ezer ingatan hever parlagon, amelyek jó részét inkább megérné eladni, állítja az OTP Ingatlanpont elemzője.

Nappali, elegáns, Kép: pixabay
Kép: pixabay

A lakáspiac töretlenül szárnyal – 680 ezerszer költöztek a magyarok az elmúlt három évben –, ugyanakkor a vásárlók megürült otthonukat csak kis arányban értékesítették. A fővárosban és a megyeszékhelyen a vásárlók több mint harmada adja el a lakását, amely arány a település méretének csökkenésével párhuzamosan csökken. A korábban községeken élők kevesebb, mint negyede ad túl a házán.

– Részben magyarázatot ad erre, ha az ingatlan továbbra is lakott marad: Budapesten 18,4%-ban, a községek esetén több mind felében ugyanis maradnak lakók. Gyakran a gyerekek kirepülése, szülőktől elköltözés, esetleg válás állhat a háttérben – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

További megoldás a lakáskiadás: a nagyvárosiak több mint tizede, a kisebb településen élők kb. 6%-a adja ki a nem értékesített ingatlant. Ez országosan kb. 40 ezer lakás bérbeadását jelenti. Természetesen vannak olyan esetek is, amikor a költöző felek nem saját tulajdonból, hanem albérletből állnak tovább, ami az összes költözés mintegy ötödét teszi ki.

Hihetetlen! Ebben vagyunk legerősebbek Európában
Az Eurostat legfrissebb statisztikája szerint a magyar lakások drágultak legnagyobb arányban a 29 vizsgált európai ország közül. 2016 III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 11,6%-os volt az értéknövekedés, ami messze meghaladja az EU egészén mért 4,3%-os átlagot.

Újabb opció a megszüntetés: az elmúlt időszakban országosan az ingatlanok 1,3%-át bontották le. Csak Budapesten kb. 13 ezer ingatlan jutott erre a sorsra, míg a megyeszékhelyen szinte nulla volt a számuk a KSH vonatkozó statisztikája alapján. További érdekesség, hogy országosan minden tizenharmadik ingatlant egyszerűen üresen hagynak a tulajdonosok.

– Az ingatlanpiacon tapasztalható pezsgés a következő 1-2 évben vélhetően még nem szűnik meg – tudtuk meg Valkó Dávidtól. – A megüresedett házakat, lakásokat a kapósabb helyeken manapság 2008 óta nem látott összegekért lehet értékesíteni, amely megfontolandó lehet a tulajdonosoknak. A nem használt, magukra hagyott ingatlanok idővel amortizálódnak, ami jelentősen csökkenti az értéküket, így nem érdemes eladásukkal várni, hacsak nincs hosszú távú cél velük – tette hozzá a szakember.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!